Arhiva 14.05.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:22.

LJUBO MATULIN: Kuhinja je moj teritorij i život

Zacijelo se sjećate prvog hrvatskog TV showa Masterchef 2011. godine, kada se na gastronomsko natjecanje bez imalo straha prijavio Ljubo Matulin iz Donjeg Vidovca. Show je napustio kao osmi, a plasman među prvih desetero bio je svakako laskav. Nakon toga, započinje njegova karijera kuhara - zanimanja koje ga je oduvijek oduševljavalo. Više ni nije pomišljao na drugi posao, a obitelj - supruga Dragana i djeca Mišel i Dorijan u svemu su ga podržavali. Dvije sezone radio je u jednom dubrovačkom hotelu s pet zvjezdica, potom u Tirolu. Nisu izostala ni druga veća natjecanja, poput međunarodnog natjecanja najboljih kuhara regije Bosanski dukat u Sarajevu s kojeg se ponosno vraća s brončanom medaljom za jelo od piletine. Kuharsko umijeće Ljubu je odvelo čak do rumunjskog grada Lasija u kojem je u konkurenciji 60 kuhara iz šest zemalja osvojio zlato za jela od svinjetine i ribe.
Kad žiri poliže prste
O ovom natjecanju Ljubo je ispričao:
- U rano jutro krenuli smo preko Budimpešte prema Lasiju. Putovanje se pretvorilo u pravu avanturu koja je trajala 20-ak sati. Ne vjerujte navigaciji dok krećete na takav put. Toliko o rumunjskim cestama. Rumunjska se polako izdiže iz stanja u kakvom je bila za vrijeme Causescua. Prekrasna priroda, nacionalni parkovi, siromašna sela i nepregledne ravnice. Lasi je jedan od najljepših rumunjskih gradova. Dočekali su nas i ugostili u pravom rumunjskom štihu - veselo, razdragano i opušteno. Tamo je sve vrlo opušteno i bez stresa. Pripremio sam se za natjecanje u kategoriji autohtonog jela od piletine, a na kraju sam se natjecao u sasvim drugoj kategoriji. To je značilo da moram obaviti kupovinu, što je meni teško palo jer, naravno, nismo imali namirnice. Recept se pisao u hodu, baš kao na Masterchefu! Tako je prvi dan prošao u razgledavanju grada, nabavi i opuštanju. Drugog dana slijedilo je natjecanje. Ujutro se kuhalo u kategoriji jela od svinjetine, a ja sam pripremao domaću tjesteninu s tri vrste slanine. Žiri je bio oduševljen: prvi put sam vidio da članovi ocjenjivačkog suda jedu iz tave, a to je slutilo na dobro. Dragana mi je namignula iz publike i znao sam - to je zlatna medalja! Poslijepodne je bilo na redu jelo od ribe: pripremio sam lososa u bijelom umaku s prilogom od nektarine, tikvice i krumpira. Jelo se svidjelo žiriju toliko da sam njime pokupio veliki pehar kao apsolutni pobjednik u kategoriji jela od ribe - priča Ljubo.
Juha od
pijetlovih jaja
- Natjecatelji su bili iz Rumunjske, Srbije, Albanije, Azerbajdžana, Ukrajine, Turske, Izraela i ja kao jedini predstavnik Hrvatske. Svi su bili vrlo simpatični i razgovorljivi, posebno Izraelci. Natjecanje se odvijalo na otvorenome, tako da smo imali direktan kontakt s gledateljima i ostalim natjecateljima. Moram spomenuti i specijalitete rumunjske kuhinje, među kojima nas je oduševila juha od pijetlovih krijesta i pijetlovih jaja - prisjeća se naš sugovornik.
Nakon ovog dragocjenog iskustva, Ljubo Matulin često dobiva ponude za kuhanje, a tijekom ljetne sezone vjerojatno će se privremeno zaustaviti u nekom prestižnom jadranskom hotelu. Najsretniji je s kuhačom u ruci, a radost dijeli njegova sita obitelj.
Zinka Čižmešija

Izvor: 3029