Arhiva 20.12.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:58.

Ljudska prava nisu jednosmjerna cesta

Vijeće romske nacionalne manjine u Međimurskoj županiji obilježilo je 10. prosinca, Međunarodni dan ljudskih prava, skupom na kojem su se našli predstavnici organizacija i Roma iz više hrvatskih županija, a i iz Republike Slovenije. Predsjednik Vijeća Željko Balog, kao uvodničar skupa, dao je svoju sliku položaja romske manjine, odnosno stanja njenih ljudskih prava Roma u Međimurju.
Osjećam se duboko povrijeđen zbog netolerantnih poteza nekih ljudi iz lokalnih vlasti, rekao je Balog. Napetost u odnosima između većine i manjine pripisao je u velikoj mjeri djelovanju medija koji sve negativnosti u životu Međimurja pripisuju samo Romima, kako je rekao:
- Optužen sam da sam preoštar u svojim kvalifikacijama da ima ustaštva. No, što je drugo nego fašistička ideologija na istaknutom mjestu objavljenja izjava jednog građanina da postoji mogućnost, kako se kaže, “da ćemo uzeti stvari u svoje ruke, a onda će padati glave”?
Balog je istaknuo da ima teškoća u integraciji Roma koje se ne želi priznati. U školama raste broj čistih romskih odjeljenja, donedavna ih je bilo 37, sad ih je već 40, rekao je.
Na skupu županijskog Vijeća romske nacionalne manjine, ne samo svečano protokolarnom, već i radnom, sudjelovali su i župan Matija Posavec i njegova zamjenica Sandra Herman. Ona je naglasila da nema krivca na kojeg bi se moglo uprijeti prstom za to što je sve više neintegriranih razrednih odjeljenja. - Zakon dopušta da roditelji svoju djecu upisuju i izvan upisnog područja na kojem žive. U mnogim mjestima hrvatske djece je malo pa se mali Romi i nemaju više s kim integrirati. Župan Posavec rekao je da je dobro što se o problemima u odnosima između većine i manjine razgovaralo konkretno. Ljudska prava, pa i prava manjina nisu jednosmjerna cesta, ona podrazumijevaju i obveze.
Moramo stvarati ravnopravne uvjete za sve, a u rješavanju konkretnih problema od odlučujuće je važnosti dobra komunikacija, rekao je. Najavio je da će se u tom duhu založiti da se smire strasti i riješe sukobi između lokalnih vlasti i predstavnika Roma.
Dražen Kovač

Izvor: 3060