Arhiva 30.06.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

LOPATINEC: Majka htjela zapaliti petogodišnjeg sina!

Noću, 16. lipnja, oko 3 sata u ugostiteljskostambenom objektu smještenom uz glavnu prometnicu u Lopatincu odigrao se događaj od kojeg se ledi krv u žilama. Strašna je istina tek dan kasnije bila rasvijetljena. Kronologiju događaja od 16. lipnja saznajemo u Policijskoj upravi međimurskoj:
- Obavještajnom centru 112 dojavljeno je da je u Lopatincu, u ugostiteljskostambenom objektu buknuo požar. Na teren izlaze vatrogasci i policija te protupožarni inspektor PUM-a. Iz objekta u požaru istovremeno kolima Hitne pomoći bivaju odvezeni majka i malo dijete zbog opeklina i drugih ozljeda. Majka je imala opekline i ubodne rane, no ozljede nisu bile teške, za razliku od djetetovih.
Petogodišnji je dječak zbog težine opeklina prebačen u Zagreb u kojem se još uvijek nalazi na liječenju. Policijski inspektor isključio je tehnički uzrok te utvrdio ljudsku radnju kao uzrok požara. Vatra je planula na šest mjesta u dvije prostorije te policija nastavlja istragu i već 17. lipnja rasvjetljuje tamu ovog slučaja: majka je priznala da je upaljačem podmetnula požar te da je ubodne rane kuhinjskim nožem zadala sama sebi. Sve do tog trenutka držala se druge priče: uvjeravala je članove obitelji i policiju u nepoznatu osobu koja je upala u kuću te napala nju i dijete.
U policiji kažu da je tog dana slobode lišena zbog sumnje da je pokušala usmrtiti dijete te zbog opasne radnje kojom je ugrozila živote drugih i njihovu imovinu.
TRAG O
NESTABILNOSTI
Putokaz prema vlastitoj nestabilnosti Lopatinčanka je policiji ostavila još 1. ožujka, kad je prijavila lažno razbojništvo u ugostiteljskom lokalu u kojem je radila (i živjela s rodbinom oca djeteta koji se trenutno nalazi na odsluženju zatvorske kazne zbog privrednog kriminala).
Tada se također sama povrijedila, kako bi priča o napadu dvojice maskiranih mušaraca djelovala uvjerljivije. No, ni tada nije uvjerila policiju. Priču je konstruirala kako bi za sebe zadržala 2.000 kuna dnevnog utrška iz ugostiteljskog objekta.
SULUD ČIN
Dvadesetsedmogodišnja Lopatinčanka privedena je u Istražni centar u Varaždinu u kojem joj je sutkinja odredila pritvor zbog opasnosti od ometanja istrage utjecanjem na svjedoke, opasnosti od počinjenja novog kaznenog djela te posebno teških okolnosti u kojima je ovo djelo počinjeno. Mediji prenose da je nesretno dijete iznijela iz gorućeg stana tek u trenutku u kojem mu je počela gorjeti kosa, u posljednji čas odustavši od sulude namjere da usmrti sina.
Što je ženu nagnalo na stravičan čin i je li u trenutku u kojem je vatra dohvatila dijete odustala zbog straha od posljedica koje će je snaći ili sažaljenja prema nedužnom biću - pitanja su na koja će odgovore dati sudski proces.
U PUM-u nisu imali namjere izvještavati javnost o ovom slučaju radi zaštite djeteta, no 24. lipnja većina je dnevnih medija izašla sa zastrašujućom pričom.
ŠTO KAŽU U CENTRU ZA SOCIJALNU SKRB?
Radit ćemo u interesu djeteta
U Centru za socijalnu skrb u Čakovcu provode se postupci potrebni da se dijete nakon liječenja zbrine. Iako je majka dječaka i ranije pokazivala sklonost neprihvatljivom ponašanju, a otac je u zatvoru, u Centru nam kažu da se ovdje, ipak, nije radilo o obitelji koju su nadzirali socijalni radnici.
- Dok je dijete na liječenju, provest ćemo sve potrebne radnje važne za rješavanje njegova statusa, pri čemu će nas voditi isključivo interes djeteta. Riječ je o vrlo delikatnoj situaciji i nije ni uputno razgovarati s djetetom dok god se posve ne oporavi.
U kasnijoj fazi vidjet ćemo hoće li djetetu trebati psihološka pomoć s obzirom na težinu traume koju je prošlo. Imamo saznanja da baka i djed redovito posjećuju dijete u zagrebačkoj klinici, no ovog trenutka još nismo donijeli rješenje gdje će dijete boraviti nakon oporavka - rekla nam je ravnateljica Centra za socijalnu skrb Suzana Belović, dipl. soc. radnica.
Događaj iz ožujka koji je policija evidentirala pokazuje slabu povezanost nadležnih. Da su tada iz policije upoznali stručnjake Centra za socijalnu skrb s činjenicom da o petogodišnjem djetetu skrbi majka sklona opasnim inscenacijama, možda bi mladoj ženi bila na vrijeme pružena (psihološka) pomoć, čime se mogao izbjeći strašan scenarij koji je uslijedio.
Željka Drljić

Izvor: 2931