Arhiva 17.11.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

LOPOVI U OTOKU: S farme ukrali četiri krave!

U noći s ponedjeljka na utorak prošlog tjedna (7. na 8. studenoga) s farme smještene na polju Kakinske gorice Ivice Kočiša iz Otoka nepoznati su kradljivci odvezli četiri krave!
Drska krađa kakva se u Međimurju još nije dogodila upravo ga je šokirala, tim više što se po tragovima koji su ostali iza kradljivaca jasno da naslutiti, kaže Ivica, da je kradljivcima uspjelo ostvariti tek dio plana:
FARME SU NEZAKLJUČANE
- A meni je to nevjerojatno, farme kakva je moja, udaljena od sela, u polju, po cijelom su Međimurju, nezaključane, bez velikih osiguranja. Znači li to da moramo početi stražariti i spavati na farmama?!
Bio sam na farmi u devet na večer, kao i svaki dan, a iduće jutro oko šest, kad inače sa suprugom Ljiljanom idem hraniti i u mužnju, već sam izdaleka vidio da nešto ne štima. Našli smo jednu kravu u servisnom šahtu septičke jame, sasvim iznemoglu. Prvo danje svjetlo pokazalo je tragove kamioneta, papaka u blatu gdje ih ne bi trebalo biti i jasno nam je bilo – netko je bio na farmi. Prebrojili smo krave i vidjeli da nedostaju četiri, a slika se brzo posložila.
DA NIJE PALA U ŠAHT...
- Kroz pomoćni ulaz lopovi su u noći izvodili krave i utovarivali. Čini se da su bili s dva kamioneta, a da jedna krava nije propala kroz poklopac u šaht i prepriječila se na tom pomoćnom ulazu, mislim da bi ih odveli i više.
Jedva smo, uz pomoć susjeda, iz šahta izvadili kravu. Veterinari su je zbrinuli i nadam se da će se oporaviti jer, ako se ne oporavi - šteta je barem 10.000 eura! Četiri krave koje su odvezli bile su visoko bređe, jedna od njih dan ili dva pred oteljenjem i još ako ova ne preživi...
Po svemu – to je bila ne slučajna, već dobro planirana krađa. Lopovi su, izgleda, proučili farmu jer je dostupna sa svih strana. Tijekom dana satima nema nikoga na farmi jer radimo na polju. Po tome što su za utovar uzeli fosne koje inače stoje pospremljene ispod slame (to se u noći ne može slučajno naći), vidim da su znali sve unaprijed. Jedino nisu računali da će im krava pasti u šaht... To ih je preplašilo, a možda je i jedan od lopova pao s kravom u taj šaht... Bojim se da je ovo tek početak, svaka se takva stvar jednom dogodi prvi put, a onda se ide dalje.
Nadam se da će policija lopovima ući u trag, a čini se da ću – uz sve troškove koje mi farmeri imamo - morati na farmi instalirati videonadzor i alarme ili neki drugi sustav osiguranja. Samo ne znam hoće li i to korisiti da se lopovi po našim farmama i gospodarstvima ne ponašaju kao u samoposluživanju.
KRAVE PREMA BOSNI?
Vijest da su s Kočiševe farme, na kojoj su uglavnom simentalke atraktivne po kilaži, ukradene krave planula je među kolegama farmerima koji su s tom krađom odmah povezali činjenicu da se upravo u ovo vrijeme skuplja goveda za izvoz u Bosnu (dva su stovarišna mjesta – u Okučanima i kod Sv. Ivana Zeline), pa je i cijena za kilu žive vage nešto porasla. I. Kočiš pretpostavlja da njegove krave nisu mogle u drugi smjer jer u našem se okruženju životinja bez propisanih markica i dokumentacije ne može samo tako sakriti.
Operativci Policijske uprave međimurske izuzeli su sve tragove na farmi, istraga je krenula, a u toj istrazi možda policajcima pomogne jedan bizaran detalj: dan nakon krađe susjedi su zvali I. Kočiša - jedna je krava bila svezana za drvo u šumi, petstotinjak metara od farme! Pa je i ta vraćena doma. Čini se da su lopovi svoj(e) kamionet(e) ambiciozno pretovarili i morali se (srećom po farmera) riješiti dijela tereta.
M.Belčić

Izvor: 2951