Arhiva 17.06.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:40.

Lovci se "probudili" tek na kraju sjednice

Protekle srijede u Hotelu “Kralj” u Donjem Kraljevcu održana je izvještajna skupština Lovačkog saveza Međimurske županije na koju se odazvalo 45 delegata iz međimurskh lovačkih udruga.
Uz nestrpljivo “idemo dalje” predsjednika Ljubomira Grgeca, koji je vodio sjednicu, u vrlo kratkom roku odrađeno je 14 točaka dnevnog reda, među kojima je bilo i vrlo značajnih, kao što je donošenje odluke o prijenosu dijela ovlasti Skupštine na Izvršni odbor LS-a MŽ, usvajanje programa rada i financijskog plana za 2010. godinu, odluka o visini članarine i upisnine za 2010.
Grgec je predložio, a Skupština prihvatila, da Skupština Izvršnom odboru da ovlast donošenja privremenog financiranja za 2011. godinu koje bi vrijedilo do donošenja financijskog plana, dopunu plana rada za tekuću godinu, odluku o akontaciji i upisnini te rokove njihova plaćanja. Najznačajnija nam se ipak učinila odluka po kojoj Izvršni odbor, bez Skupštine, može napraviti rebalans proračuna za ovu godinu. Rebalans koji IO može samostalno odraditi može iznositi najviše 30 posto poračuna.
Budući da je po pojedinim lovačkim društvima došlo do zamjene delegata u Skupštini, prigoda je iskorištena da se u Nadzorni odbor, Stegovni sud i Izvršni odbor “kooptiraju” novi članovi.
Iako se predsjedniku Grgecu očito žurilo da što prije završi sjednicu, na samom su kraju šutljivi lovci ipak došli do riječi, pa su krenula pitanja vezana uz novac osiguran ugovorom za kinološko društvo. Ugovorom je potpisan iznos od 10 tisuća kuna, a u proračunu su za tu namjenu predviđene samo dvije tisuće kuna, što je već potrošeno. Grgec je obećao da će novca biti prema broju održanih utakmica.
Lovce ne bi trebalo biti briga za bespravnu gradnju u lovištima?
Edo Pongrac (“Patka” Donji Vidovec) zamjerio je predsjedniku što u svom izvješću nije govorio o najaktualnijim problemima, kao što je obnova doma lovaca te naletima na divljač na prometnicama, a Pongracu je posebno zasmetalo što se na skupštinu nije odazvao nitko iz Hrvatskog lovačkog saveza. Grgec je opovrgnuo Pongracove tvrdnje da je Sanitarna inspekcija zatvorila dio prostora u domu, kao i da je dom u “jadnom stanju”. Dio doma je zatvoren jer zakupci prostora nisu plaćali zakupninu, a za obnovu bi trebalo (prema predračunu) oko 300 tisuća kuna.
Pongrac je upozorio na koliziju između dva zakona (Zakon o lovstvu i Zakon o cestama) kad je u pitanju “krivac” za nalet vozila na divljač. Po Zakonu o lovstvu, lovačka društva tek su treća po odgovornosti za štetu nastalu naletom (samo u Međimurskoj županiji godišnje štete na vozilima s tog naslova veće su od 1,5 milijuna kuna, op.nov.), i to samo u slučaju kad se nalet dogodi za vrijeme organiziranog lova. Kasnije donesen Zakon o cestama red odgovornosti postavlja tako da uprave za ceste svu odgvornost skidaju sa sebe, a prebacuju je na vozače i lovce. Grgec iz tko zna kojih razloga nije dopustio prozivanje Županijske uprave za ceste, (“jer mu ne treba svađa sa ŽUC-om”), a lovačka je društva pozvao neka ne osiguravaju štete od naleta na divljač(!). Predsjednik se vrlo neobično ponio i po pitanju sve više bespravno izgrađenih objekata (“vikendica”) unutar lovišta i u zaštićenom krajoliku, na što je upozorio Miroslav Vlašić (LD “Fazan” Hodošan). Lovcima je jasno i glasno rekao neka ne prijavljuju bespravnu gradnju jer ih za to ne bi trebalo biti briga(?). Usput je pozvao i prisutne novinare neka ne pišu o tome(!). Možda i Grgec, kao što to imaju i neki lovci, pa i pojedini delegati prisutni na skupštini, negdje uz Muru ili Dravu ima kakvu zgodnu brvnaru? Predsjednik je nekulturnim nazvao i pokušaj tajnika (“jer se poslije obraćanja gostiju više ne raspravlja”) LSM-a Mladena Lackovića da pojasni situaciju oko naleta divljači, ali i njegov poziv građevinskim inspektorima da se upute na teren zbog bespravnih građevina...
Grgec se složio s Pongracom da je u najmanju ruku nekorektno što se na skupštini nije pojavio nitko iz HLS-a, uz primjedbu da im “mi Međimurci valjda ne pašemo, a da smo dobri kad plaćamo članarinu”. Također je Savezu zamjerio što najbolje rogiste u državi (a rogisti LS-a MŽ svakako to jesu) ne pozivaju na značajnije lovačke događaje.
Delegate na skupštini pozdravili su domaćin Đuro Horvat, zamjenik župana Anđelko Horvat i načelnik PUM-a Ivan Sokač.

V.Trstenjak

Izvor: 2877