Arhiva 19.09.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:25.

LOVIŠTE OREŠEC: Podravci opet izigrali dogovor

Ovaj tjedan bi se u Ministarstvu poljoprivrede RH konačno trebala kraju privesti višegodišnja trakavica oko gospodarenja Lovištem “Oreško polje”, koje se nalazi na teritoriju Međimurske županije, a upravljanje njime nezakonito je prisvojila Koprivničko - križevačka županija.
Vođenje pregovora o statusu lovišta nakon smjene vlasti preuzeo je zamjenik župana Zoran Vidović, koji će u Ministarstvo otići sa zaključkom da se sporno područje priključi državnom lovištu broj XX/1 Donja Dubrava. Upravo Državno lovište Donja Dubrava odvaja lovište Oreško polje od zajedničkog otvorenog lovišta XX/102 Donji Vidovec kojim gospodari Lovačko društvo “Patka” Donji Vidovec i u čijem se sastavu anlazi sporni teritorij.
Spomenimo da je Oreški polje u cijelosti teritorij Međimurske županije. Sredinom srpnja na adresu Ministarstva, odnosno Upravu šumarstva, lovstva i drvne industrije, župan Matija Posavec uputio je dopis kojim se predlaže upravo spomenuto rješenje o pripajanju Orešca Državnom lovištu. U dopisu, župan se referira na jedan raniji zaključak Ministarstva, iz kojeg jasno proizlazi da su prilikom donošenja odluka o ustanovljavanju granica zajedničkih otvorenih lovišta pripuste učinili i Ministarstvo poljoprivrede i Koprivničko - križevačka i Međimurska županija. Župan, na žalost, ne navodi da su “pogrešne odluke Međimurske županije” bile donesene nakon nezakonitih odluka skupštine Koprivničko - križevačke županije i Ministarstva poljoprivrede, odnosno tadašnje uprave za lovstvo. Nakon toga, 1. kolovoza, u Čakovcu je održan zajednički sastanak na kojem su bili prisutni zamjenici župana Koprivničko - križevačke i Međimurske županije, predsjednici lovačkih saveza obje županije, te resorni pročelnici.
Prema dopisu sa sastanka, upućenog Ministarstvu iz Međimurske županije, donesen je zajednički zaključak kojim “Međimurska i Koprivničko - križevačka županija predlažu Ministarstvu poljoprivrede, Upravi za šumarstvo, lovstvo i drvnu industriju da se površina područja zvanog “Oreško polje” pripoji državnom lovištu XX/1- “Dubrava””. Iako zamjenik Zoran Vidović tvrdi da je prijedlog usuglašen na sastanku, samo dan kasnije, 2. kolovoza, njegov kolega iz Koprivničko - križevačke županije na adresu Međimurske županije šalje dopis, kojim demantira postignuti dogovor i navodi kako:“...u konačnici nije donesen zaljkučak kako je navedeno u Vašem dopisu, već (je dogovoreno op.a.) da se organizira sastanak u Ministarstvu poljoprivrede, kako bi se pronašlo zadovoljavajužće rješenje za obje županije”. Bez obzira na sve, priča će se ovaj tjedan morati rasplesti, na ovaj, ili onaj način.
V.Trstenjak

Izvor: 3047