Arhiva 02.09.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:12.

Luka je izliječen!

SRETAN KRAJ VELIKE HUMANITARNE AKCIJE POKRENUTE ZA DVOGODIŠNJEG ČAKOVČANINA LUKU BISTROVIĆA

Prije nekoliko dana iz američkog grada Cincinnatija vratio se dvogodišnji Luka Bistrović iz Čakovca s majkom Sonjom. U specijaliziranoj klinici za djecu Luku je operirao glasoviti američki kirurg Alberto Pena i dječak se, nakon mjesec dana, u svoj dom vratio - izliječen!
Podsjetimo, Luka je rođen bez završetka debelog crijeva i analnog otvora zbog čega mu je, odmah po rođenju, na zagrebačkoj klinici Rebro ugrađena stoma (otvor na trbuhu kojim se prazne crijeva). Da bi imao normalan život, bila je neophodna zahtjevna operacija s kakvima se nose stručnjaci visokorazvijenih zemalja, a najbolje rezultate s dijagnozama poput Lukine ima upravo doktor Pena iz Cincinnatija. Lukini roditelji našli su se pred nepremostivom barijerom - nedostatkom novca.
Sonja Bistrović je profesorica kemije i jedina zaposlena u obitelji, dok je suprug Miljenko Bistrović, inače dipl. ekonomist, zbog teške bolesti morao u invalidsku mirovinu. Uz malenog Luku, bračni par Bistrović ima još četvero djece: Mariju (15), Izidora (7), Beatu (9) i Ozanu (4). Majka Sonja prijateljima je poslala e-mail u kojem je objasnila svoju muku. Elektronička poruka počela je kružiti i umnožavati ljude koji su željeli pomoći. Humanitarna akcija spontano se razvijala te je uslijedio niz dobrotvornih priredbi za Luku i - novac je skupljen. U međuvremenu, Sonja i Miljenko Bistrović upoznali su ljude čija djeca imaju slične tegobe te razmijenili iskustva. Tako su saznali da dr. Pena iz SAD-a postiže najbolje rezultate kod ovakvih urođenih anomalija te umjesto u prvoplaniranu kliniku u Milanu, 20. srpnja kreću put Cincinnatija.
ROĐEN 4. SRPNJA
U vrijeme kad se počeo prikupljati novac, i kad se spas u SAD-u još nije ni nazirao, internetom je kružila Lukina fotografija na kojoj je dominirao natpis na njegovoj majici - USA. Luka je rođen 4. srpnja (kada Amerikanci obilježavaju svoj najveći blagdan - Dan nezavisnosti). Danas Sonja u tome ne vidi samo koincidenciju, već prepoznaje simbole i putokaze koji su njezinog sina vodili u ozdravljenje.
- Vratili smo se 18. kolovoza, nakon mjesec dana provedenih u SAD-u. Još uvijek sam prepuna snažnih dojmova, među kojima nema niti jednog vezanog uz loše iskustvo. Luka je vrlo tešku, četverosatnu operaciju prošao glatko i s minimalnim bolovima.
Anesteziju je primio u mom krilu, a tako se i probudio. Cijelo je vrijeme bio uz mene, a mogao je i spavati u mom krevetu ako je želio. Američki liječnici i osoblje klinike paze na svaki detalj koji djeci olakšava liječenje i hospitalizaciju. Luka se izvrsno snalazio i upijao iskustva iz nove sredine. Jedino je ispočetka malo sumnjičavo promatrao crnce. Uspio je i mene iznenaditi kad je odjednom progovorio engleski te medicinske sestre i ostalu djecu počeo pozdravljati s “What’s up?” (najbliži prijevod ovog kolokvijalnog izraza je Što ima?). U neposrednoj blizini kliničkog kompleksa nalaze se i smještajni kapaciteti namijenjeni boravku roditelja.
To je priča za sebe. Uz luksuzan smještaj, na raspolaganju nam je bilo apsolutno sve što čovjek može zamisliti. Od najrazličitije hrane, preko oblika zabave i mogućnosti korisnog ispunjavanja slobodnog vremena. Bilo nas je sa svih strana svijeta - od Hrvatske do Kuvajta.
Neprestano su nas obilazili domaći volonteri i nudili nam uključivanje u razne aktivnosti (šivanje itd.) te nam bili na usluzi za sve što je zatrebalo. Volonteri su se izmjenjivali u nabavi hrane i potrepština za privremene stanovnike ovog smještaja. Tek sad znam da sam prije ovog iskustva o Amerikancima gajila izvjesne predrasude. To su iznimno otvoreni, iskreni i srdačni ljudi puni osjećaja za drugog čovjeka. Sjajno su organizirani i ne gube vrijeme.
Njih nećete vidjeti da satima sjede u kafićima i ispijaju kave, već svaki slobodan trenutak koriste za volontiranje. Taj dio društvene aktivnosti u SAD-u na visokoj je cijeni i ističe se u životopisima prilikom konkuriranja za bilo koje radno mjesto. Uz sve navedeno, bio mi je osiguran i prevoditelj, a obilazile su nas i frizerke te kozmetičarke koje su inzistirale da nas uređuju. Djecu su također zabavljali volonteri. Zaista, jedinstveno iskustvo! Doktor Pena zadovoljan je ishodom operacije te mi je objasnio da je Luka 90 posto izliječen jer kod ovakvih slučajeva 100-postotno izlječenje nije ni moguće. Bude li se cijeli život držao propisanog režima prehrane, neće imati većih problema. Za kraće vrijeme, Luki će u Zagrebu biti uklonjena stoma. Doktor Pena pohvalio je zagrebačkog kirurga doktora Čavara (kojeg je i podučavao) za besprijekorno postavljenu stomu - ispričala nam je Sonja Bistrović nižući fotografije iz SAD-a.
LANAC SRCA SE ŠIRI
Operacija u klinici u Cincinnatiju koštala je 57.000 američkih dolara, uz što je Sonji bilo potrebno još oko 5.000 dolara za smještaj i ostale troškove (zrakoplovne karte itd). Smještaj u spomenutim kapacitetima naplaćuje se 25 dolara po noćenju.
- Preostalo je malo od prikupljenog novca, pa smo Miljenko i ja taj ostatak odlučili pokloniti trima obiteljima iz Međimurja u kojima ima financijskih i zdravstvenih teškoća. Svakoj obitelji dajemo po 3.500 kuna - kaže Sonja Bistrović te u ime svoje velike obitelji još jednom zahvaljuje svima koji su ih podržali i pomogli im snove o Lukinom ozdravljenju pretvoriti u stvarnost. A stvarnost iskri iz očiju majke. Sonjin pogled je sada drugačiji... obasja svakog na kome se zadrži.
Željka Drljić

Izvor: 2888