Arhiva 27.05.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:40.

MACINEC: Čista romska škola u hrvatskom selu

Ravnateljici Osnovne škole Dr. Ivan Novak u Macincu Boženi Dogši data je prilika da na sjednici Općinskog vijeća u Nedelišću, održanoj 13. svibnja, obrazloži prijedlog školskog Vijeća roditelja i za njega zatraži podršku najvišeg tijela lokalne samouprave. Radi se o javnosti već poznatom prijedlogu da se u novoj školskoj godini formiraju razredi koji će, u pravom smislu riječi, značiti provedbu integracije učenika romske nacionalne manjine.
U Vijeću roditelja su i dva predstavnika Roma koji zajedno s ostalim članovima ističu da integracija mora biti provedena tako da u razredu budu učenici hrvatske nacionalnosti i nekolicina učenika romske nacionalnosti. Nikako se ne slažu s opcijom da se u razrede s većinom učenika romske nacionanosti stavi troje do četvero učenika hrvatske nacionalnosti jer to nije integracija Roma, već obrnuto, što nije poželjno za kvalitetno obrazovanje svih učenika, stoji u pisanom prijedlogu Vijeća roditelja OŠ Macinec.
- Mi smo primjer na kojem su spretni odvjetnici, romski lideri i udruge dokazivali da se Rome ovdje segregira. Presuda Suda za ljudska prava izazvala je revolt, tim više što u našoj školi imamo 71 posto romskih učenika. Nitko ne može reagirati na presudu jer ona od 16. ožujka do danas nije prevedena na hrvatski jezik. U međuvremenu, iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta nas ravnatelje, da tako kažem, napucavaju i spuštaju nam telefonsku slušalicu kad tražimo pomoć i obrazlažemo u kakvoj smo situaciji. Želimo ukazati na to da trebamo pomoć - rekla je, među ostalim, Božena Dogša.
Pedagoški zločin nad hrvatskom djecom
Ravnateljica je u nastavku ukazala na mogućnost da se s idućom školskom godinom ode u krajnost koja je posve izvjesna, osim ukoliko roditelji ne odluče djecu povesti u druge škole, izvan Macinca.
- Učinite nešto da šaka hrvatske djece ostane zajedno i da se djeca ne upisuju u druge škole jer Ministarstvo nam sugerira da u školskoj godini 2010./11. upišemo tri razreda. U njima će biti raspodijeljeno 8 ili 9 hrvatske djece na 40 Roma. To je pedagoški zločin prema djeci koja raspolažu velikim fondom znanja, intelektualnim i sociološkim vještinama i brojnim drugim elementima, dok istovremeno romska djeca ni ne govore hrvatskim jezikom. Ne odlaze samo djeca u druge škole, cijele se obitelji iseljavaju. Nazovimo stvari pravim imenom, imat ćemo čistu romsku školu u hrvatskom naselju. Valja se koncentrirati i na izgradnju područne škole Parag. Romi se tome protive, uz izgovor da ne žele biti geto, ali to je lakši način da se djecu pripremi za školu i da se s njima radi. Problem pred kakvim smo mi su i škole u Kuršancu, Orehovici, Maloj Subotici, Pribislavcu, zbog čega molim da prihvatite odluku kojom ćete podržati Vijeće roditelja - zaključila je Dogša.
U raspravu su se potom uključili vijećnici Štefanija Kovač, Dijana Posavec, Željko Kofjač i potpredsjednik Općinskog vijeća Ivan Marciuš.
- Europa nam je dala poduku o tome što nam je činiti, a mi to ne zaslužujemo. Moramo im reći sve što nam je na srcu jer ovo nije u redu. Oni štite svoje interese u Europi, bez obzira na nas i na ono što se nama događa - rekla je Š. Kovač.
- Nama je ovo bitno jer samo mi znamo što proživljavamo. Zahvaljujem općinskom i županijskom vodstvu na podršci i medijima koji korektno prikazuju stanje - rekao je Ž. Kofjač.
- Oni ne rade na drugom, nego na rađanju djece. Ništa ne rade, pa kradu - rekao je I. Marciuš.
Država ne razumije!
- Država ovaj problem ne razumije jer ga jedino mi u zemlji imamo. Ni Europska komisija to ne razumije, a ovo je bomba! Kako se romska djeca uopće upisuju u prvi razred osnovne škole ako ne znaju hrvatski? Moramo smisliti kako napraviti veći pritisak na državne institucije jer nas se prikazuje na sulud način koji nema veze s istinom i moramo spriječiti nastavak iseljavanja ljudi - zaključila je D. Posavec.
Načelnik Mladen Horvat dodao je da je Vijeće romske nacionalne manjine u Međimurskoj županiji podržalo prijedlog da se u razrede upisuje 50 i više posto djece hrvatske nacionalnosti i 50 i manje posto djece romske nacionalne manjine, uz uvjet da se radi o boljim učenicima.
Prijedlog Vijeća roditelja OŠ Macinec na općinskom je vijeću prihvaćen jednoglasno.
Aleksandra Ličanin

Izvor: 2874