Arhiva 25.05.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

Mačka doji zečiće koji su ostali bez majke

Za bajkovit izgled inače uskog dvorišta obitelji Lovre Betija (67) u Goričanu zaslužni su svi ukućani, a brojne životinje koje uzgajaju svjedoče i da su ljubitelji životinja. Zečići, golubovi, divlje patke - svi su smješteni u stražnjem dijelu dvorišta. Okućnica je sva u cvijeću među kojim borave šareni patuljci i drugi ukrasi. Život s cvijećem i životinjama vrlo im je zanimljiv, a ovih dana posebno jer njihova mačka, osim svojih mačića koje je okotila, doji i četiri zečića.
- Mnogo lijepih trenutaka doživjeli smo s našim ljubimcima, ali ovo još nismo. Susjed je imao par zečeva koji su bili pušteni u dvorištu. Zečica je potkopala jamu pod našu ogradu, da bude na sigurnom, i tu je imala mlade. Kad su imali nekoliko dana, došao je pas lutalica i potamanio stare zečeve. Vidio sam jamu i mislio da su neki nametnici, pa sam nalio vodu. Isplivali su zečići. Nisam znao što ću. Onda mi je sinulo - probat ću ih staviti k mački koja se okotila u isto vrijeme kad i zečica. Zapravo, okotile su nam se dvije mačke, pa je mlađa starijoj ukrala dva mačića i odnijela ih na štagalj, u svoje gnijezdo, a dva ostavila. Zato su i zečići mogli sisati, bilo je slobodnih sisa…  - nesvakidašnji događaj sa smiješkom je prepričao umirovljeni Lovro Beti. Bojao se hoće li zečiće mačka prihvatiti, a ona je odmah na njih stavila šapu i prigrlila ih.
Tome se posebno raduje Lovrina šestogodišnja unuka Katarina koja je u brizi za mačiće i zečiće stalno s djedom i bakom Katarinom. Oni su na sigurnom, u jednoj od ukrasnih kućica vrtnih patuljaka. Rastu i svi se nadaju da će uskoro progledati.
Lovrin sin Spomenko vrstan je majstor, pa je ocu pomogao napraviti sve nastambe za njihove dvorišne stanare - bazen, krletke, kućice, a snaha Monika pomaže baki održavati cvijeće. Kad smo ih posjetili, padala je kiša, pa nismo mogli snimiti patke i golubove koji su se sakrili u svoje kućice. Unatoč tome, bilo je i više nego vidljivo kako ovakav način života u obitelj Beti unosi ugodnu atmosferu svijeta kojemu se svi raduju.
Zinka Čižmešija

Izvor: 2926