Arhiva 04.09.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:49.

Mačkovec po prvi put obilježio svoj dan

Svečanom sjednicom Vijeća mjesnog odbora kojoj su prisustvovali brojni mještani te čelnici Grada Čakovca, naselje Mačkovec u srijedu, 27. kolovoza po prvi je put obilježilo svoj dan. Predsjednik Vijeća Josip Varga u prigodnom se obraćanju osvrnuo na najznačajnije datume i godine u povijesti. Najprije je podsjetio da je 27. kolovoza datum iz davne 1376. godine, kad se prvi put spominje Mačkovec, i to u ispravi u kojoj tadašnji gospodar Međimurja Stjepan Lacković crkvenom redu pavlina poklanja zemljište na kojem se danas  nalazi mjesto.

- Značajan razvoj bilježimo u drugoj polovici XX. stoljeća, no, s ponosom ističem da je već 1910. godine u Mačkovcu izgrađena osnovna škola. Potom je 1952. godine uslijedila elektrifikacija, 1963. godine izgrađen je vatrogasni dom, godinu kasnije asfaltirana je prometnica kroz današnju Ulicu Balogovec, a 1972. godine i glavna cesta kroz ostali dio naselja. Mačkovec je 1977. godine dobio i vodovodnu mrežu, a tada je izgrađen i društveni dom,  godine 1985. dovršena je i izgradnja sportskog doma te dječjeg vrtića, a 1993. godine izgrađena je i plinska mreža, nabrojio je Varga.

Kad je riječ o posljednjih 10 godina, rekao je da je 2005. godine izgrađen kanalizacijski sustav na koji se priključilo čak 90 posto domaćinstava - najviše u svim naseljima Grada Čakovca. Zatim je 2008. godine rekonstruirana većina prometnica te je izgrađena pješačko-biciklistička staza i ujedno obnovljena vodovodna mreža. Nastavilo se s uređenjem 4 dječja igrališta, središnjeg mjesnog trga, okoliša društvenog doma i rekonstrukcijom sportskog doma, a ovih dana, zbog čega je Varga izrazio posebno zadovoljstvo, kraju se privodi i izgradnja pješačko-biciklističke staze uz državnu cestu.

- Dok se sve zbroji, u Mačkovec je u samo 10 godina uloženo čak 25 milijuna kuna - najviše iz proračuna Grada Čakovca, ali i iz ministarstava i javnih poduzeća. Vijeće mjesnog odbora uvijek je nailazilo na razumijevanje izvršne vlasti Grada Čakovca, kako bivšeg, tako i sadašnjeg gradonačelnika, naglasio je, na kraju dodavši da je posebno ponosan i na članove udruga koje djeluju u mjestu.

Kovač najavio uređenje Ulice Breg

- Mačkovec je naselje koje ima sva obilježja urbanog mjesta. Grad Čakovec uvijek je bio te će i dalje biti otvoren za suradnju, rekao je gradonačelnik Stjepan Kovač, najavivši da će 5. rujna biti svečano otvorena pješačko-biciklistička staza uz državnu cestu. Uskoro će, dodao je, početi i uređenje prometno frekventne Ulice Breg, za što je osigurano 400.000 kuna.

Zaslužni

Zaslužnim pojedincima, udrugama i ustanovama na sjednici su dodijeljene zahvalnice, a zatim je  uslijedio i kulturno-umjetnički program u kojem su nastupili KUD Mačkovec, Emina Božić, Tajana Toplek i Vladimir Novak te drugi.

Velimir Kelkedi

Izvor: 3097