Arhiva 28.08.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:32.

Mađarski veleposlanik s međimurskim županom o potencijalima u prekograničnom prostoru

 

 

Najintenzivnije vanjskotrgovinske odnose Međimurska županija ima s Italijom, Njemačkom, Austrijom, Slovenijom i Mađarskom. Najviše se uvoze poljoprivredni proizvodi, tkanine i gotovi tekstilni proizvodi, dok strukturu izvoznog programa čine: tekstilna pređa, tekstilno i kuhinjsko rublje, trikotažno rublje, stolarija i metalni proizvodi.

 

O tim temama danas, 27. kolovoza, su razgovarali župan Međimurske županije Matija Posavec i Veleposlanik Mađarske Nj.E. József Magyar koji je dan iskoristio za službeni posjet Međimurju. U pratnji atašea za gospodarske odnose Milána Radácsija, veleposlanik je pohvalio prije svega projekte prekogranične suradnje i nastojanja Međimurske županije, kao jedne od četiri koje graniče s Mađarskom, da na taj način povezuje dva naroda, ali i tamošnje Hrvate s njihovom domovinom.

 

- Ključ naše dobre suradnje je u uspješnom graničnom povezivanju. Kako imamo 354 kilometara zajedničke granične crte sa sedam prijelaza, cilj nam je napraviti plan s Hrvatskom i ostalim zemljama s kojima graničimo. Međimurje je kraj koji nam u tome itekako može pomoći - rekao je veleposlanik iz Mađarske dodajući da na ovaj način srednju Europu mogu još više otvoriti za tržište.

 

Riječi je bilo i o Euroregiji Mura-Drava osnovanoj 2004. i zajedničkom obilježavanju Sigetske bitke 2016. godine.

 

Mađarski veleposlanik susreo se i čelnicima Grada Čakovca, Hrvatske gospodarske komore u Čakovcu te Centra za kulturu. Idući susret je već za dva tjedna kada će se u Međimurju održati konferencija Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska2014. - 2020.

 

Izvor: 3148