Arhiva 24.02.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

MAĐARSKI VELEPOSLANIK U ČAKOVCU

Protekle srijede u službenom posjetu Međimurskoj županiji boravio je mađarski veleposlanik u Republici Hrvatskoj, njegova ekscelencija dr. Peter Gyorkos, u pratnji prvog savjetnika Jozefa Zoltana Magyara. Njegovoj ekscelenciji domaćini su bili župan Ivica Perhoč, zamjenici Anđelko Horvat i Matija Posavec, predsjednik Skupštine Petar Novački te Ljubomir Grgec i Mario Moharić, načelnici općina Kotoriba i Goričan. Domaćini su istaknuli brojne veze Mađarske i Hrvatske kroz povijest i izrazili očekivanje za intenziviranje gospodarske suradnje cijeneći mađarska iskustva u Europskoj uniji.
Veleposlanik je poručio da Hrvatska mora imati spremne administrativne kapacitete i kvalitetne projekte, kako bi mogla povući novac koji će joj u procesu prilagodbe biti na raspolaganju. Visoki gost obećao je pomoć u ostvarivanju kontakata s mađarskim gospodarstvenicima, a upoznat je i s lokalnim projektima. Tako je načelnik Grgec veleposlanika upoznao s planovima gradnje cestovnog mosta između Kotoribe i Murakerestura, a načelnik Moharić zamolio je za rješavanje režima prelaska granice na starom graničnom prijelazu Goričan. Starim se prijelazom samo tri ljetna mjeseca mogu služiti svi, a ostatak godine namijenjen je samo prelascima lokalnog stanovništva, pa je velika želja, s obzirom na postojeću infrastrukturu da se režim prelazaka za sve produži na cijelu godinu.
Mađarska delegacija nakon službenog dijela razgovora, u zgradi Scheier u Čakovcu, otvorila je izložbu Odona Lechnera, jednog od ponajboljih mađarskih arhitekata čiji je učenik Henrik Bohn projektirao zgradu čakovečkog Casina, današnjeg Doma sindikata.
V. Trstenjak
Snimio D. Lesar

Izvor: 2861