Arhiva 31.03.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

Majka u bolovima, Hitna odbila doći!

Pedesettrogodišnji Dragutin Bađari iz Čehovca uznemireno je nazvao naše uredništvo zbog neugodnog iskustva koje je doživio u Hitnoj medicinskoj pomoći Čakovec i koje mu je poljuljalo vjeru u liječnike.
- To je da čovjek ne povjeruje! Moja majka Agneza Bađari (76) godinama pati od problema vezanih uz bubrežne kamence. S vremena na vrijeme, ima napade koje prati ogromna bol i to se dogodilo i početkom prošlog tjedna. U utorak je bila u ambulanti u Prelogu te primila infuziju, no bolovi se nisu nimalo utišali i mokrila je krv. Trpjela je od 17 sati (otkada se vratila iz ambulante) do 22 sata na večer, kad više nisam mogao gledati koliko se muči. Tijekom večeri u dva je navrata popila propisane lijekove protiv bolova, no bez rezultata. Slušajući upute liječnika, popila je i 4 litre uvinog čaja. Oko 22 sata je nazvala Hitnu zamolivši ih da joj pomognu, no kad je završila razgovor, rekla mi je: “Ne budu došli.” Potom sam nazvao ja i nakon kraćeg razgovora s medicinskom sestrom, tražio sam liječnicu. Javila mi se doktorica Gojković. Upoznao sam je sa svim detaljima - od terapije koju je mama uzela do činjenice da sam 90-postotni invalid i da mi je teško voziti, osobito noću. Nisam skrivao činjenicu da imam automobil, no pojasnio sam da rijetko vozim dalje od Preloga, zbog zdravstvenih poteškoća. Doktorica Gojković na sve to, bez dodatnog objašnjenja, odbila je dolazak. Dodala je da ako ne mogu voziti, nek’ nađem nekog susjeda da doveze mamu. Moji bi mi susjedi sigurno priskočili u pomoć, ali u to doba večeri morao sam nekoga buditi. Ako će nas susjedi voziti u stanicu Hitne, čemu onda vozila HMP-a uopće služe?! Nije mi preostalo ništa drugo, nego krenuti s majkom u Čakovec. Kad smo stigli do Hitne, dali su joj infuziju, a ja sam ih pitao mogu li nas vratiti doma jer ne mogu dugo ni stajati ni sjediti. No, rekli su mi da za to treba nalog koji, naravno, nigdje ne mogu nabaviti u 23 sata. Ubrzali su kapanje infuzijske otopine te je istekla za pola sata, no mojoj majci nije bilo ništa bolje. Htjeli su nas poslati kući, međutim, inzistirao sam da nas upute dežurnom specijalistu. Na moje inzistiranje, poslali su nas na kirurgiju na kojoj je moja majka odmah hospitalizirana - ispričao nam je Dragutin Bađari, dodavši da je jako razočaran licem našeg zdravstva kakvo mu daju pojedini liječnici.
NA KIRURGIJI -
ZGRANUTOST
- Kad je dežurna liječnica na Odjelu kirurgije vidjela mene i moj očigledan invaliditet te stanje moje majke, nije mogla povjerovati da nas je Hitna odbila - dodaje naš sugovornik koji je 1997. doživio moždani udar. Usprkos vidljivoj i značajnoj oduzetosti dijela tijela, odlučio je upravljati automobilom:
- Nakon oporavka od moždanog udara, pitao sam u policiji smijem li upravljati automobilom i tamo su mi objasnili proceduru. Komande su mi prilagođene, međutim, zdravstveno stanje mi ne dopušta da se krećem po nepoznatim prometnicama, noću ili u velikoj gužvi. Taj auto vozim najviše zbog mame, da je mogu prebaciti u Prelog do doktora. Kad joj je bolje, mama se vozi biciklom, ali tad strahujem za nju zbog njezinih visokih godina. Kad moram u Zagreb na kontrole, tad me vozi brat - pojašnjava Dragutin Bađari.
RAVNATELJICA ĆE
ISPITATI SLUČAJ
Preko pomoćnice ravnatelja za sestrinstvo Doma zdravlja Čakovec Dragice Kolenić, vms., uputila sam molbu za očitovanjem o slučaju. Odgovoreno je da će nakon objave pritužbe te ispitivanja cijelog slučaja rukovodstvo ustanove odlučiti hoće li se očitovati u javnosti.
Na osnovi dugogodišnjeg iskustva vezanog uz delikatnije teme poput ove, znam da će ravnateljica Doma zdravlja prim. Nevenka Krčmar, dr. med., zaista učiniti sve da se na najmanju moguću razinu svedu loša iskustva pacijenata i da ništa neće biti gurnuto “pod tepih”. To je želja i Dragutina Bađarija koji mi je rekao da se za javni nastup odlučio zbog nade da će time smanjiti broj ovakvih slučajeva.
Ovim napisom ne dovodi se u pitanje stručna procjena liječnika, već očigledno loša komunikacijska vještina i nastup. Upravo takvi gafovi bacaju u sjenu stotine dobrih djela, ljudskih riječi i napora ekipe HMP-a.
Željka Drljić

Izvor: 2866