Arhiva 17.10.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:47.

Majzek rikao i dozvao jelena

- Proučavanjem dabrova na području Međimurske županije bavim se od 2005. Na svom redovnom obilasku dabrovih nastambi u subotu, 14. rujna posjetio sam Općinu Goričan, odnosno područje zvano Gorenjak.
Tamo već duže vrijeme živi jedna dabrova zajednica. Nakon obilaska i fotografiranja same nastambe, s druge strane rijeke Mure (to područje pripada Republici Hrvatskoj) oko 13,30 sati začuo sam riku jelena. U vremenskom razmaku od pet minuta ponovo se iz visoke trstike oglasio jelen, krećući se lagano od mene prema mađarskoj granici. Tog trenutka sinula mi je ideja da ga pokušam oponašati i da vidim što će se dogoditi. Otišao sam na jedno povišeno mjesto uz vodu i počeo rikati. Čekam, i - nakon jedne minute, on mi odgovori rikom. Okrenuo sam se i odjednom se čula jaka buka. Mahao je rogovima te lomio grane vrbe i trstiku. Čekao sam, i - sve bliže prema meni čula se njegova rika. Osjećao sam da je blizu i dalje sam ga oponašao, a on mi se približavao. Zatim se čuo lom kroz trstiku i odjednom više nije bilo ni buke ni njegovog dozivanja. Izašao je van, stao je ispod vrbe te podignuo glavu, kako bi osjetio miris svog suparnika.
Sigurno mu nije bilo jasno što na drugoj strani obale nema rivala. Kad sam ga ugledao na čistini, stajao je tako ponosno - pravi kapitalac. Tada me obasjala sreća. Nisam mogao vjerovati da sam ga uspio dozvati. Uzeo sam fotoaparat i počeo ga fotografirati. Na tom mjestu gledali smo se dobrih 5 minuta te se on još jednom oglasio, na što sam mu također odgovorio. Lagano je odšetao i nestao u gustom grmlju i trstici. Cijela predstava trajala je punih pola sata. Još se jednom oglasio iz trstike.
Na to su naišla dva ribiča iz obližnjeg Goričana i pitali su me jesam li čuo riku jelena. Odgovorio sam im da sam ga uspio dozvati iz one „džungle“ i fotografirati. U Međimurskoj županiji, posebice uz rijeku Muru, vrlo se rijetko čuje rika jer jelena nema puno - napisao nam je naš povremeni suradnik i zaljubljenik u prirodu Josip Horvat Majzek.

Izvor: 3051