Arhiva 05.12.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:59.

Makovec službeno u mirovini

Najdugovječniji međimurski načelnik Franjo Makovec od 1. studenoga i službeno je, nakon 44 godine radnog staža, u mirovini.
Makovec je navršio 65 godina, a od toga je više od pola radnog vijeka proveo na nekoj od političkih funkcija. Iako bi mirne duše mogao napustiti položaj načelnika i intenzivnije se početi baviti turističkom djelatnošću, kako sada stvari stoje, to se još neće dogoditi.
Naime, Makovec je odlučio zadržati sadašnji položaj, ali više neće biti profesionalni načelnik, već će taj posao obavljati volonterski i primat će naknadu u visini 50 posto dosadašnje plaće, odnosno 3.900 kuna.
Makovec je svoj ostanak u politici (dugo je vremena razmišljao hoće li se uopće kandidirati na prošlim izborima) opravdavao činjenicom kako nema pravog nasljednika u trenutku u kojem je Općina pred značajnim projektima.
Zato je općinska vlast na proteklim izborima prilično pomlađena - zamjenica načelnika mlada je profesorica iz redova SDP-a Petra Novinščak, a predsjednik Općinskog vijeća također mladi profesor, HSLS-ovac Dražen Crnčec, oboje zaposleni u OŠ Sveti Martin na Muri.
Makovec, zahvaljujući kojem se HSLS, za razliku od drugih sredina, još uvijek dobro drži, u ovoj općini i ima visoku potporu biračkog tijela. Svojevrstan je politički mentor ovom mladom političkom dvojcu koji ga doživljava kao patrijarha i u svemu ga podržava. Osim potvrde da se još neće povući iz politike, Makovec se nije izjasnio hoće li svoju poziciju zadržati sve do krajaa mandata ili će se nešto ranije maknuti.
Makovec je tijekom svog dugogodišnjeg političkog angažmana stekao brojne poklonike, ali i osporavatelje, međutim, činjenica koju nitko ne može osporiti je da je Općina Sveti Martin na Muri jako, jako napredovala. Makovec je većinu projekata i započeo i dovršio, ali neostvareni ciljevi ostali su oni najveći - sportska dvorana, Trg sv. Martina i izgradnja kanalizacije. To su projekti koji se godinama najavljuju, a barem bi jedan od njih, kako je najavljeno na protekloj svečanoj sjednici Općinskog vijeća, Makovec ipak mogao dotjerati do kraja i tek se onda do kraja povući iz politike.(vt)

Izvor: 3058