Arhiva 16.01.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:20.

MALE ŽIVOTINJE: 40 šampiona!

U Nedelišću, u iznimno pažljivo aranžiranoj dvorani MESAP-a, od petka, 11. siječnja do nedelje, 13. siječnja, održana je IX. državna izložba malih životinja hrvatskih pasmina, koju je organizirala Udruga uzgajivača malih životinja iz Nedelišća, a uz državnu izložbu domaćih pasmina malih životinja održavala se paralelno 38. izložba malih životinja Nedelišće 2013. Unutar spomenutih izložbi priređene su i tri tzv. specijalke za uzgoj pomeranskog gušana, međimurske kokoši i bantama.
Udruga koja je danas zapravo prepoznatljiva kao međimurska među uzgajivačima malih životinja iz cijele Hrvatske pa i inozemstva, sljednica je udruge osnovana 19. ožujka 1976. godine pod nazivom Društvo za zaštitu i uzgoj ptica, pjevica, golubova i ukrasne peradi Nedelišće. Kada je ishodišna udruga osnivana, aktualni predsjednik Udruge uzgajivača malih životinja Nedelišće Ivica Šoltić iz Čakovca još je bio mladić, školarac pa s ponosom ističe da su zahvaljujući radu brojnih entuzijasta udrugu ne samo uspjeli održati, već i afirmirati daleko izvan granica Međimurja i u inozemstvu. Na ovoj izložbi na kojoj su bili domaćin, kaže I. Šoltić, dobili su iznimne komplimente uzgajivača za organizaciju i za tehničke uvjete izlaganja, makar je bilo jako puno izložaka:
- Imamo ukupno 1.146 malih životinja, a od toga je 714 golubova, 215 kljunova peradi, 119 kunića i 98 ptica od pjevica do egzotičnih ljepotica. Izlagači su također brojni, došlo ih je 111 iz cijele Hrvatske, a s obzirom na to da imamo i tri specijalke – uz najbolje ocijenjene životinje titulom šampiona na specijalkama se dodjeljuju i posebne nagrade. Nama u udruzi velika je želja da se ovim hobijem bavi što više ljudi, da prošire svoje znanje, natječu se i uživaju u uzgoju malih životinja. Posebno se veselimo djeci na ovoj izložbi, jer siguran sam da će barem neko od djece koja budu ovdje vidjela ljepotu malih životinja biti naš budući član, uzgajivač... Životinje, posebno naše autohtone, naše su najveće blago koje moramo njegovati za buduće naraštaje.
Pokrovitelji izložbe koju je obišao nezabilježeno velik broj posjetitelja su Međimurska županija i Općina Nedelišće. Organizatori upućuju javnu zahvalu svim sponzorima koji su svojim donacijama omogućili ne samo besprijekornu organizaciju izložbe, već i predstavljanje Međimurja kao regije u najboljem svjetlu. (MB)

TKO IMA ŠAMPIONE?

U izlaganju malih životinja hrvatskih pasmina šampionske titule za primjerke međimurske kokoši dobili su Alojz Zvonar iz Donje Dubrave i Mihael Schaubeck iz Hemuševca, šampionske kokoši hrvatice imaju Ignac Nađ i Đuro Golubić iz Kotoribe. Za golubove domaćih pasmina šampionske titule dobili su Đuro Zvošec iz Kotoribe – međimurska lastavica, Dragan Hrustek iz Malog Mihaljevca - dalmatinska zimovka i Vedran Šantl iz Gornjeg Kraljevca - sisački prevrtač, a Josip Varga iz Pribislavca za dravske guske.
Na specijalki za pomeranskog gušana šampionske primjerke imali su Đuro Zadravec iz Donjeg Zebanca i Milan Topolko iz Svetog Martina na Muri. Šampione goluba košoa imaju Željko Posavec iz Nedelišća i Branko Jambrović iz Sv. Urbana, šampiona teksan je Mirana Culjaka iz Mačkovca, štraser Stjepana Korušića iz Gornjeg Kraljevca, njemačkog izložbeni listonoša Saše Jalušića iz Totovca, indijaner Valenta Berdina iz Miklavca, florentiner Nenada Muršića iz Nedelišća, maltezer Ivana Domunkuša iz Šenkovca, king Davora Košaka iz Hodošana, engleske velike gušane šampione imaju Alojz Zvonar iz Donje Dubrave i Nenad Muršić iz Nedelišća, a šampiona engleskog patuljastog gušana Krsto Fran Pintarić iz Dekanovca. Dragutin Golubić iz Vratišinca i Miran Culjak iz Mačkovca imaju šampione brnske gušane, a Slavko Zadravec iz Nedelišća šampione rostovskog letača i volga letača.
Ivica Šoltić iz Čakovca ima šampionske primjerke staroštajerske kokoši i bantama, Đuro Gulubić iz Kotoribe šampionsku plavu biserku, a Saša Jalušić iz Totovca šampionske patke karolinke i mandarinke.
Kunićima šampionima mogu se pohvaliti Josip Herman iz Donjeg Vidovca - orijaš, Stjepan Golub iz Šenkovca – orijaški šarac, te Stjepan Ovčar iz Belice i Siniša Kamenar iz Mačkovca – ovnoliki kunić, a Đuro Golubić iz Kotoribe ima i šampionsku veliku činčilu.
Šampione ptičjeg svijeta imaju Branko Mesarić iz Goričana – žuti kanarinac, Damir Vlahek iz Vratišinca – mozaik crveni i sjeverno kovrčavi, Ivan Bašek iz Podturna – portuglaski harlekin, Ivica Kralj iz Ivanovca – zebica i Slavko Zadravec iz Nedelišća – nubijska grlica.

Izvor: 3012