Arhiva 25.01.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

Manje brakova - manje djece!

Podaci Ureda državne uprave i njegovih matičnih ureda na području Međimurske županije za 2011. godinu zvuče onako kako izgleda crveno svjetlo na semaforu. Upozoravajuće. Prirodni prirast je negativan, a broj sklopljenih brakova u padu. Pozitivnim se čini tek pad broja umrlih osoba.
Prošle je godine na području Međimurske županije rođeno 1.205 djece. Taj se podatak razlikuje od onog koji smo objavili prije dva tjedna - da je broj novorođenih u Županijskoj bolnici Čakovec 1.142. Razlika se javlja zbog činjenice da Ured državne uprave objedinjava i podatke o novorođenim Međimurcima izvan zemlje čiji roditelji žive i rade u inozemstvu.
- Djeca građana s prebivalištem na području Međimurja, koji žive i rade izvan Republike Hrvatske, također ulaze u statistiku koju vodimo. U brojci od 1.205 novorođene djece je i osam blizanaca i, na žalost, još osmero mrtvorođenih. Uzmemo li u obzir da je 2010. godine rođeno 1.214 djece, vidi se da je lani rođeno devetero djece manje.
Tu opet napominjem da broj rođenih u Međimurju nije egzaktan tako što obuhvaća djecu koja ovdje po rođenju i žive, već žive s roditeljima izvan Hrvatske - ističe Ksenija Posavec iz Ureda državne uprave.
Od 1.205 novorođene djece, njih 606 je ženskog, a 599 muškog spola.
Tijekom prošle godine u našoj su županiji preminule 1.203 osobe. Ova brojka podrazumijeva i naše državljane s prebivalištem u Međimurju koji su umrli u inozemstvu.
Sklopljeni brakovi
U brak je lani ušlo 450 parova. Njih 192 sklopilo je građanski (42,7 posto udjela), a 258 vjerski brak (57,3 posto). U odnosu na 2010. godinu, vidljiv je značajan porast broja građanskih brakova. Brojci od 450 sklopljenih brakova valja pridodati i 61 brak naših građana u inozemstvu.
- Brakove sklopljene u inozemstvu, u koje ulaze građani s prebivalištem u Međimurskoj županiji, također vodimo u našim statistikama jer ih moramo imati upisane ovdje. Iako je broj građanskih brakova u porastu u odnosu na 2010. godinu, upadljiv je podatak da je 2010. godine sklopljeno 568 brakova, odnosno 10 posto više nego lani - ističe Ksenija Posavec.
A. Ličanin

Najčešća imena Lorena i Luka
Tijekom 2011. godine roditelji su svojoj novorođenoj djeci davali imena koja se njima osobno čine lijepa, znakovita, moderna, svevremenska ili imaju posebno značenje unutar obitelji. Najčešće muško ime je Luka, a lani su ga dobila 22 dječaka.
Drugo ime za momčiće po učestalosti su Karlo i Petar (18), Teo i Vito (14) te Ivan (13). Imena David, Filip i Jakov dobilo je dvanaest dječačića, Fran i Leo njih 11, a Dominik, Marko i Roko njih deset. Najčešće žensko ime je Lorena. Dobilo ga je 14 novorođenih djevojčica. Po učestalosti slijede imena Ena, Lana i Lucija, a dobilo ih je 12 curica. Ime Tena nadjenuto je za jedanaest djevojčica, a Elena, Ema, Eva i Hana nosi njih deset.
Po uvriježenosti se od muških imena javljaju Dino, Erik, Lovro, Jan, Niko, Mihael, Mateo, Juraj, Tin, Borna, Gabriel, Sven, Alex... Kod ženskih su to Iva, Lea, Franka, Mia, Nela, Nika, Jana, Karla, Nina, Ana, Dina, Lena, Marta, Gabrijela... (al)

Brakovi po matičnim uredima
Najviše brakova prošle godine sklopljeno je u na području koje pokriva matični ured Čakovec - 265, a slijedi ga Prelog sa 68 i Mursko Središće sa 63. Matični ured u Nedelišću bilježi 30 sklopljenih brakova, Kotoriba 27, Dekanovec 22, a po 18 brakova sklopljeno je na području koje pokrivaju matični uredi Štrigova i Mala Subotica. (al)

Minus 6 posto
Prirodni prirast za 2011. godinu je negativan i iznosi minus 6 posto.
Ksenija Posavec: Umrlo je 6 osoba više nego što je rođeno živorođene djece. Međutim, to nisu konačni podaci o prirodnom kretanju stanovništva. Njih će dati Državni zavod za statistiku krajem srpnja, na temelju svih statističkih izvještaja o rođenju, sklapanju braka i smrti. (al)

Izvor: 2961