Arhiva 24.01.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:00.

Marija Topolnjak iz Dunjkovca proslavila 103. rođendan

U srijedu, 15. siječnja svoj je rođendan obilježila najstarija stanovnica Općine Nedelišće. Mariji Topolnjak iz Dunjkovca na taj su dan bile pune 103 godine. Njezin su dom tom zgodom obišli brojni čestitari, članovi obitelji, ali i načelnik Općine Darko Dania i njegov zamjenik Željko Kacun.
Mariju u obitelji odmila zovu majčica, a susreti s njom uvijek su duhoviti, vedri, puni priča i životne mudrosti. Dobro zdravlje gosti su joj poželjeli uz buket cvijeća i zdravicu, a svoje je godine slavljenica komentirala riječima: “To je sve Božja volja.”
Sa svojim se gostima prisjetila mnogih zgoda i trenutaka iz života, razdoblja ratnih vihora i odrastanja svoje djece, pokazavši zavidno pamćenje. Prisjetila se i mladosti, pa je konstatirala kako je lakše i ljepše kad je čovjek mlad. Baš zato joj nikad nije bilo teško jutrom ustati prva u obitelji i posvetiti se brojnim obvezama kojih u selu nikad ne uzmanjka. Najvažniji recept dugog života je: “Što manje sekiranja. Treba mirno živeti i ne se srditi.”
Marija Topolnjak rođena je 15. siječnja 1911. godine u Dunjkovcu, kao jedna od petero djece u obitelji Stjepana Novaka, koji je u Prvom svjetskom ratu poginuo, i njegove supruge Elizabete, rođ. Branilović, koja je doživjela 96 godina. Za Antuna Topolnjaka iz susjednog Pretetinca udala se 1930. godine i s njim imala tri kćeri i dva sina. Udovica je već 46 godina, živi u Dunjkovcu sa sinom Ivanom. Danas se najviše raduje svojim mlađim članovima obitelji koji je rado posjećuju, a ima 16 unuka, 18 praunuka i jednu prapraunuku.
A. Ličanin

Izvor: 3065