Arhiva 20.12.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:58.

MARIJAN CENKO iz Donjeg Vidovca: Konac djelo krasi

Donjovidovčanka Marija Cenko (65) o svom hobiju progovorila je u brojkama: kaže da je tijekom petnaestak godina izrađivanja rukotvorina u stotine radova utkala tisuće kilometara konca.
- Mojih ručnih radova ima po cijelom svijetu, baš na svim kontinentima. Darovala sam ih svojim raseljenim sumještanima. Ne znam nijednog poznatog političara u Hrvatskoj čiji ured ili dom ne krasi pokoji izvezeni motiv Donjeg Vidovca, najčešće cvijet kockavice, zaštitni znak našeg mjesta, koji sam im darivala tijekom proteklih godina, kad bi posjećivali našu sredinu. Radove sam poklonila Stjepanu Mesiću, Draženu Budiši, Jadranki i Darinku Kosoru te brojnim međimurskim političarima. Članovi našeg KUD-a također su nosili moje vezove za poklone na gostovanja, kaže Marija Cenko te s ponosom dodaje da je rukotvorinama ukrasila i oltar donjovidovečke župne crkve.
- Sve ih od srca darujem i do sada niti za jedno svoje djelo nisam uzela niti kune jer smatram da ono što je s ljubavlju i voljom napravljeno na taj način mora biti i poklonjeno.
Od ideje do igle
- Počelo je običnim bodom, izradom križića na platnu prije 15 godina, kada sam kao trgovačka pomoćnica otišla u mirovinu. Prvi križići nastajali su pod budnim okom moje pokojne prijateljice Štefanije s kojom sam radila u mjesnoj prodavaonici. Kasnije sam rukotvorine izrađivala uz članice Društva žena, a danas mi je svaki slobodan trenutak ispunjen ručnim radom. Vezem zidne slike, ukrase na posteljini, stolnjacima, tabletićima, podmetačima i slično, kaže Marija.
U Marijnom radnom kutku, koji joj je uredio zet Robertino, stoji nekoliko naočala, puno tkanine, igala i konca. Dok se njezin umirovljeni suprug Vinko, s kojim je u braku 47 godina, “bori” s križaljkama, Marija stvara rukotvorine i smišlja nove ideje za motive.

Mladen Grubić

Izvor: 3060