Arhiva 25.05.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

Mariju Mohariću 8 mjeseci zatvora, uvjetno 2 godine

Pred Općinskim sudom u Čakovcu okončan je kazneni postupak u kojem se na optuženičkoj klupi našao Mario Moharić, načelnik Općine Goričan i saborski zastupnik, iz redova SDP-a. Sud je zbog apsolutne zastare odbacio prvu točku optužnice, po kojoj je Moharić Općinu oštetio za 216 tisuća kuna prodavši stan u njenom vlasništvu ispod tržišne vrijednosti, bez da je prethodno pribavio procjenu Porezne uprave.
No, proglašen je krivim za to što je, kako mu je optužnicom bilo stavljeno u teret, u razdoblju od 1. srpnja 2005. godine do 1. ožujka 2008. godine u svojstvu načelnika Općine Goričan, dakle kao odgovorna osoba za isplate sa žiro-računa Općine, odobrio obračun i isplatu neosnovano uvećanih plaća i odobravao isplate na ime stimulacije pojedinim zaposlenicima Općine, protivno odredbama Zakona o državnim službenicima i namještenicima, a i važećeg Pravilnika o plaćama i naknadama djelatnika zaposlenih u Općini Goričan. Tako je Općinu Goričan oštetio za nešto manje od 130 tisuća kuna, kaže se u izrijeku presude. Moharić je zbog toga što je nesavjesnim radom počinio kazneno djelo protiv službene dužnosti, kako se kaže u presudi, osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 8 mjeseci, uvjetno na 2 godine. Moharić je presudu primio s čuđenjem, kako nam je rekao:
- Moj slučaj će valjda u anale hrvatskog sudstva, a i šire, po tome što je načelnik osuđen za to što je zaposlenicima davao stimulaciju i to po važećim odlukama Općinskog poglavarstva. Sudu je bila detaljno objašnjena cijela situacija, izloženo mu je da ocjenjivanje zaposlenika kao praksa naprosto ne postoji, što je potkrijepljeno izjavama svih međimurskih načelnika i gradonačelnika. Objašnjeno je i da se ne radi o stimulacijama u običnom smislu. Ja sam imao pravo na dodjelu stimulacije od 15 posto, a po Zakonu su dopuštene i 3 mjesečne plaće godišnje, ali sporne su bile bruto naknade u iznosu od 1.500 kuna, obračunate i isplaćene po odluci Poglavarstva. Njima je zaposlenicima zapravo tek refundiran gubitak njihovih primanja zbog smanjenja plaća koje je bilo posljedica smanjenja plaće nekadašnjem pročelniku Jedinstvenog upravnog odjela koji je kasnije i dobio otkaz. Ljudi su zapravo dobili što im je pisalo u ugovorima i za što smo imali predviđena sredstva, ali je to je ocijenjeno kao kriminalni čin. Sudu je predočen i primjer iz prakse Općinskog državnog odvjetništva u Varaždinu koje je ocijenilo da ne može načelnik biti kazneno odgovoran za to što je proveo odluke Poglavarstva. U sličnoj situaciji se našao tada gradonačelnik Koprivnice Zvonimir Mršić. No, ništa nije pomoglo. Kao da se nekom i žurilo – dok je inače običaj da predsjednik Vijeća uzme i dva do tri mjeseca od konca glavne rasprave, meni je nakon završetka glavne rasprave rečeno da se za dva sata vratim na izricanje presude. Optužnicu sam dobio na prvi dan zasjedanja Sabora, je li i to bila slučajnost?
Iako je dio optužnice odbačen zbog zastare, Moharić je i njega komentirao. Procjena Porezne uprave odmah na početku rasprave predočena je sudu, što samo govori kako su policija i Odvjetništvo pripremili optužbu. Odmah je najavio žalbu na odluku suda. Druga strana u sporu zadovoljna je ishodom postupka, barem načelno, kako nam je rekao Davorin Zlatarek, državni odvjetnik. No, još će ocijeniti odgovara li visina kazne počinjenim djelima, dodao je. O tome će svoju procjenu donijeti nakon što službeno dobije odluku Suda, u pisanom obliku.
Ni s ove strane žalba nije posve isključena. U sudu inače saznajemo da vrlo brzo izricanje presude nakon zadnjeg ročišta glavne rasprave nipošto nije izuzetak – ako je dokazni postupak okončan i nema se što više reći, poželjno je proces što prije okončati.(d.k.)

Izvor: 2978