Arhiva 22.07.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:40.

Marjan Novak odlazi iz MESAP-a

Marjan Novak: Odlazim, neka mlađi nastave i sačuvaju MESAP!

U Nedelišću je u četvrtak održana tematska sjednica Općinskog vijeća, a na dnevnom je redu bio Mesap d.o.o. Negativan saldo financijskog poslovanja, otežano servisiranje redovnog poslovanja, krediti, recesija, perspektiva. Sve od navedenog dotaknuto je u raspravama vijećnika koji su pokazali interes za Mesap i njegovu sutrašnjicu, no osim pozivanja na racionalizaciju u poslovanju, konkretnih prijedloga mjera za oporavak nije bilo.
Konkretni će prijedlozi, tako se čini, ostati na novom vodstvu tvrtke, preciznije novom direktoru kojeg Mesap d.o.o. u ovom trenutku traži putem javnog natječaja. Načelnik Općine Nedelišće Mladen Horvat (SDP) istaknuo je da projekt Mesapa ne smatra upitnim.
- Kao projekt i kao institucija Mesap d.o.o. nije upitan. Poznat je izvan Međimurja i ne treba razmišljati o njegovom ukidanju. Moramo paziti na racionalnost, planirati samoodrživost u dogledno vrijeme i tražiti načine da Društvo bude likvidno. Ne tražimo da Mesap bude profitabilan, ali mora biti samoodrživ. Situacija se polako mijenja. Sa 830 tisuća kuna minusa u financijskom poslovanju koncem 2009., danas smo u minusu oko 580 tisuća kuna - istaknuo je, među ostalim, načelnik Horvat.
Pozvao se i na nedavne izjave nezavisne vijećnice Nevenke Posavec koja je Mesap nazvala “običnom seoskom priredbom”. Rekao je da su na njegovu adresu reagirali poduzetnici uvrijeđeni kvalifikacijama prenesenim u medijima. Ponukalo je to vijećnicu Posavec da i ovaj put brani svoje stavove:
- Ne daj Bože da moja kritika bude shvaćena kao inicijativa za zatvaranje Mesapa! Moramo postaviti pitanje jesu li djelatnici sposobni? Može li se ovdje nešto više napraviti? Ima na Mesapu priredbi koje mene uopće ne zanimaju i na njih neću doći, ali ima onih na koje ću doći.
Ceilinger: Gospođo Nevenka, niste učinili ništa!
I vijećniku Josipu Ceilingeru (SDP) izlaganje Nevenke Posavec bilo je povod za javljanje. Prije svega je istaknuo da se nijedan sajam, pa ni Mesap, ne može sam financirati te da uvijek postoji potreba za stanovitom pomoći viših instanci.
- Poštovana vijećnice Nevenka, da je Mesap običan seoski sajam, otvorio bi ga predsjednik Vijeća mjesnog odbora Nedelišće. Vjerujem da znate da je naš sajam u lipnju otvorio potpredsjednik Vlade. Da je Mesap običan seoski sajam, trajao bi jedan, a ne tri dana. Pitate se - tko na tom sajmu sklapa posao? Sigurno ne vi, niti banka u kojoj radite, već međimurski i drugi poduzetnici kojima je sajam namijenjen. Ako su na sajmu izlagale tvrtke iz četiriju zemalja, a otvorenju prisustvovale njihove delegacije, onda je to netko trebao dogovoriti, a prije toga i posjetiti njihove sajmove. Jesu li troškovi takvih posjeta preveliki, jesu li previsoke dnevnice, opravdavaju li sudjelovanje inozemnih tvrtki na našem sajmu, drugo je pitanje i o tome trebamo otvoreno govoriti. Smatram da ste svojom nepromišljenom i uvredljivom izjavom nanijeli štetu Općini Nedelišće, Mesapu i svim onim ljudima koji su od prve ideje do danas uložili trud, slobodno vrijeme i novac da ovaj projekt uspije. Slobodan sam pitati vas, gospođo Nevenka, što ste vi kao vijećnica i građanka ove općine učinili da Mesap bude bolji, konkurentan, samoodrživ? Tvrdim da niste učinili ništa osim što ste omalovažili sajam i uvrijedili sve koji na njemu izlažu ili ga posjete. Svjestan sam da je zadaća oporbenog vijećnika da kritizira, ukazuje na nepravilnosti i slično, ali smo također i vi i ja dali prisegu da ćemo uz kritike nuditi i bolja rješenja - rekao je, među ostalim, Josip Ceilinger.
Vijećnik Radovan Marčec (HDZ) također je rekao da je “najlakše kritizirati”, a njegova stranačka kolegica Gordana Vucković da je više zanimaju financijski pokazatelji poslovanja. Sugerirala je da izvješća budu transparentnija i s više podataka o kretanju novca unutar Društva.
- Mesap je u većinskom vlasništvu Županije, pa smo na ovoj sjednici očekivali njihovog predstavnika. Ovaj skup ne može ispuniti svrhu ako nije prisutan i većinski vlasnik niti možemo donijeti punovažne odluke - rekao je Zvonko Kerman (HDZ) koji ujedno predsjeda Odborom za gospodarstvo.
Nadovezao se predsjednik Općinskog vijeća Željko Kacun (HNS):
- Općina Nedelišće odgovorna je prema Mesapu i prema poduzetnicima. Mi smo među rijetko odgovornim lokalnim samoupravama.
Kirić: Novaku se ne da uzeti telefon i zvati dužnike!
Zamjenik općinskog načelnika Vitomir Kirić (HNS), ujedno i zaposlenik Mesapa d.o.o., također se javio za riječ. Njegovo je izlaganje odskakalo od svega što se na sjednici moglo čuti i imalo je prizvuk osobnog obračuna.
- Ne precjenjujem sebe, ali svi od nas troje zaposlenih moramo dati svoj doprinos. Netko radi, a nekome se ne da. Boli me što nam odumire sajam automobila. On nije zaživio iako smo prvobitno imali 70 do 80 auta i motocikala, a sad smo se sveli na njih desetak.
Ne smijemo gledati i čekati da se nešto dogodi. Ne bježim od odgovornosti jer kao zamjenik načelnika i jesam odgovoran. Na to sam već ranije upozoravao. S direktorom Marjanom Novakom (HDZ) je ugodno raditi jer ima visok prag tolerancije, no ne da mu se uzeti telefon u ruke i nazvati dužnika. To tako više ne može funkcionirati - rekao je Kirić.
Novak na prozivku nije reagirao, već je vijećnicima izložio razvoj događaja vezanih uz Mesap od 2006. naovamo. Podsjetio je na prvotnu ideju, projekte i studiju razvoja, troškove izgradnje dvorane koji su umjesto 6,2 iznosili 9,2 milijuna kuna.
- Ministarstvo turizma i Fond za regionalni razvoj pomogli su nam 2007. godine, no već iduće godine izostaju milijuni kuna podrške iz Ministarstva gospodarstva. U 2009. godinu ulazimo u vakuum i morali smo se zadužiti novim kreditima. Nazire se kriza koja eskalira i utječe na proračune, a time i na dotacije prema Mesapu, što se nastavlja do danas - rekao je Novak.
Na kraju mandata
Direktor Mesapa u kratkim je crtama dao i pregled financijskih obaveza u predstojećem razdoblju:
- Mandat mi ide kraju. Nek’ mladi ljudi sada pokažu što znaju i mogu. Mesap je ime i ima težinu. Šteta bi bila zaustaviti ga, bez obzira što nema formule za profitabilnost. Možda ona i postoji, ali ja je ne znam. Do konca ove godine i dalje imamo dva kredita u Međimurskoj banci d.d. i milijun kuna odobrenog minusa na žiroračunu. Minus ističe 31. ožujka 2011. i da bismo ga produžili, prvo moramo doći u plus. Ne znam hoćemo li to uspjeti. Nije sve bezizlazno. Nužni su rezovi, nova energija, novi sadržaji koji će zadržati gospodarsku funkciju Mesapa i dolazak trećeg suvlasnika s gotovim novcem. Tu kao partnera vidim Hrvatsku obrtničku komoru - zaključio je Marjan Novak.
Što i kako dalje?
U konačnici, Općinsko je vijeće ostalo pri tome da Mesap treba opstati, širiti se i jačati kao podrška poduzetništvu.
- Odabrali smo varijantu prema kojoj će Mesap d.o.o. i dalje poslovati racionalno, bez novih gubitaka te da postojeća i buduća garnitura u lokalnoj i regionalnoj samouopravi učini sve da Društvo bude samoodrživo. Pod time podrazumijevam zaradu Mesapa koja će omogućiti servisiranje redovnih obaveza u poslovanju, a mi i Županija rješavat ćemo kredite. Kao predsjednik Nadzornog odbora Mesapa, uspio sam racionalizirati poslovanje i smanjiti minus u financijskom poslovanju, a kako ćemo dalje, vidjet ćemo nakon izbora direktora - ističe za list Međimurje načelnik Mladen Horvat. Natječaj za direktora Mesapa d.o.o. Nedelišće otvoren je do današnjeg dana, 20. srpnja. Pitali smo načelnika koji će koraci uslijediti ne dođu li do imena novog direktora?
- Mi ne tražimo samo čovjeka koji će ponuditi program, već i mjere kako ga ostvariti. Takvu ćemo osobu nastojati izabrati. Ukoliko je ne pronađemo ili ne prepoznamo u prvom krugu natječaja, raspisat ćemo novi i u međuvremenu imenovati vršitelja dužnosti direktora - zaključuje načelnik.
Rade i boluju
Vijećnici koji su mjesecima bili najustrajniji u traženju održavanja tematske sjednice Općinskog vijeća o Mesapu - HDZ-ov Robert Grudić i nezavisna Dijana Posavec, na koncu joj nisu prisustvovali - što zbog obaveza na poslu, što zbog bolesti. Može se pretpostaviti da o ovoj temi imaju što reći i prava je šteta što su kolege ostavili zakinute za svoje stavove.
Aleksandra Ličanin

Izvor: 2882