Arhiva 03.03.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

Ljepotica stara 250 godina

MARTIN STRNAD OBNOVIO STARINSKU KLET U SELNICI

Među onima koji su dobili bespovratna sredstva za uređenje objekata kulturne baštine za potrebe turizma je i Martin Strnad iz Murskog Sedišća. On je u predjelu selničkih vikendica, na Balog bregu, obnovio starinsku klet svojih roditelja koja je u obitelji već generacijama, a za naš je list rekao:
- Ja sam već osmo pokoljenje nasljednika. Klet je stara više od 250 godina i sada sam je ja detaljno obnovio. Tako sam i obećao pokojnoj majci prije nego je umrla. Od Ministarstva turizma dobio sam 40.000 kuna, pa mi je i to uvelike pomoglo, mada je cijena obnove znatno veća. Ali kako sada izgleda klet, isplatila se svaka uložena kuna.
I unutrašnjost je dobro sačuvana. U podrumu su drvene bačve s vinom i spremište, a na katu starinska preša. Ona je iste starosti kao i klet i također je detaljno obnovljena. Krov je također obnovljen na starinski način. Prekriven je slamom od raži – ističe Martin koji je nedavno u staroj kleti ugostio brojne hrvatske generale i političare koji su se oduševili viđenim. U tom ambijentu, u nazočnosti „goričnih pajdaša“, kao što je i red, lijepo ih je počastio domaćim jelom i pićem.
Proteklog tjedna u pregled obnovljenih objekata i uloženih sredstava došle su predstavnice Ministarstva turizma Manda Horvat, načelnica Odjela za kulturni turizam, te vježbenica u tom odjelu Matilda Đurek. Načelnica je izrazila zadovoljstvo viđenim na posjedu Martina Strnada. Pritom je spomenula da će Ministarstvo i dalje pratiti obnovu kulturne baštine u svrhu korištenja za turističke potrebe, kao i obnovu seoskih imanja te istaknula:
- Ni u Međimurju nije više ostalo mnogo tradicijskih kuća koje se mogu obnoviti. Stoga bi se zajedničkim snagama Ministarstva i Međimurske županije trebale obnoviti one koje su preostale. Trenutno se priprema novi natječaj Ministarstva za dodjelu sredstava, pa oni koji računaju na to mogu pripremiti programe.
R. Topličanec

Izvor: 2862