Arhiva 28.01.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:36.

Maškare startale u Podturnu

Prva ovogodišnja fašnička priredba u Međimurju održana je 23. siječnja u Podturnu. Okupila je popriličan broj maskiranih skupina, a i posjetitelji su se odazvali u velikom broju. U povorci maškara koje su prošle mjestom, od ribičke kuće do društvenog doma, bilo je 18 skupina. Za ovu su se priliku maskirali mališani Dječjeg vrtića Pinokio Sivica, učenici OŠ Podturen i PŠ Miklavec te fašničke skupine KUD-a Podturen Čaplje ni štrki, Lafra iz Turčišća, Pikač iz Selnice, Skandal bend iz Dekanovca, Međimurske krave iz Novog Sela na Dravi, Maškori Kvitrovec, Udruga žena Sivica, Udruga Turen iz Podturna, Aktiv žena iz Novakovca, Međimurski samci Čakovec, Aktiv žena Gardinovec, Udruga Mura Ferketinec-Miklavec, Aktiv žena Orehovica te Mukavci iz Zasadbrega. Priredbu je proglasila otvorenom predsjednica Turističke zajednice Grada Čakovca Irena Maltar, a ključ za vlast nad mjestom notaru Ivanu Zrni, dopredsjedniku podturenskog KUD-a, predao je načelnik Općine Podturen Josip Lepen. Priredbu je vodio Ivan Varga iz Miklavca koji se za tu priliku, vezano uz gradnju podturenskog nasipa i novog hrvatskog predsjednika, nazvao Ivo Nasipović.
Za sve sudionike priredbe osigurani su jelo, piće i topli napici. Kod ribičke kućice pilo se kuhano vino, a u društvenom domu za svakog malog sudionika priredbe osigurani su hot-dog, krafna i čaj te za one veće kobasice, pića i krafne.
Općina Podturen za ovogodišnju priredbu te za onu koju će organizirati iduće godine dobila je 35.000 kuna sredstava iz EU fondova u sklopu Muzeja Mura.
R. Topličanec

Izvor: 2857