Arhiva 29.04.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:44.

Matija Posavec jači od Čačića

Bliži se godinu dana otkako je izvršnu vlast u Međimurskoj županiji preuzela koalicija predvođena HNS-om, odnosno Matijom Posavcem, najmlađim hrvatskim županom, bivšim zamjenikom bivšeg župana Ivice Perhoča, a još prije toga glasnogovornikom nekadašnjeg župana Josipa Posavca. Hrvatska narodna stranka sa svojim je kandidatom Matijom Posavcem na prošlogodišnjim lokalnim izborima uspjela „prestići“ SDP-ovog kandidata i bivšeg župana Perhoča, no, Međimurci su, kad je riječ o predstavničkom tijelu, odnosno Skupštini Međimurske županije, veće povjerenje ipak ponovo dali koaliciji koju predvodi SDP, a još ju čine HSU i MDS.
Na uzorku od 1.000 ispitanika, agencija Promocija plus provela je istraživanje o doživljaju rada županijske vlasti u Međimurju, prioritetima građana u projektima, ali i izbornim preferencijama.
Župan Matija Posavec, sudeći po rezultatima ankete, najpopularniji je međimurski političar. Kad bi danas bili izbori, on bi dobio čak 67,7 posto glasova. Za njim, s 12,4 posto slijede Mladen Novak - predsjednik Skupštine Međimurske županije i prvi čovjek međimurskog SDP-a, potom Darko Horvat - predsjednik međimurskog HDZ-a s 9,3 posto glasova te Petra Kovačić - županijska vijećnica Hrvatskih laburista - Stranke rada, kojoj bi svoje glasove povjerilo 7,4 posto ispitanika. Ostali kandidati prikupili bi 3,1 posto.
Zanimljiv je podatak da bi Matiji Posavcu ravnih 55 posto glasova dali birači koalicije SDP-HSU-MDS, 87,8 posto njegove koalicije HNS-HSS-HSLS te, primjerice, 49,1 posto birača Hrvatskih laburista i 35,4 posto onih koji preferiraju koaliciju HDZ-HSP-AS-HDSS.
Prošao s vrlo dobrim
Izrazito, ili uglavnom pozitivno Matiju Posavca kao političara doživljava 84 posto ispitanika, čakovečkog gradonačelnika Stjepana Kovača 38,3 posto, a isti postotak „popularnosti“ bilježi i županova zamjenica Sandra Herman. Premda se više ne bavi politikom, odnosno nije niti županijski vijećnik, nekadašnji župan Josip Posavec, kojeg je na pretprošlim izborima porazio SDP-ov Ivica Perhoč, također ne bilježi loš rezultat. Izrazito ili uglavnom pozitivno doživljava ga 41,3 posto ispitanika. Potom slijede Mladen Novak s 26,4 posto, zatim Darko Horvat s 25,8 posto i Petra Kovačić s 15,7 posto.
Jedno od pitanja postavljenih ispitanicima glasilo je i s kojom bi ocjenom „školski“ od 1 do 5 ocijenili rad župana. Mlađahni Posavec „prošao“ je s 3,9, što se doista može smatrati vrlo dobrim. Za usporedbu, predsjednik Ivo Josipović, koji je na ljestvicama popularnosti u Hrvatskoj redovito vodeći, prema posljednjim je anketama ocijenjen s 3,4. Nadalje, 59,8 posto anketiranih smatra da aktualni župan zaslužuje još jedan mandat, dok je njih 22 posto odgovorilo - da, ali treba još puno učiti.
Posavec je peti župan Međimurske županije. Kao najuspješnijeg dosad ocjenjuje ga 42,7 posto ispitanika, slijedi Ivica Perhoč s 11,4 posto, zatim prvi župan Marijan Ramušćak sa 6,9 posto, potom Josip Posavec sa 6,7 posto i Branko Levačić kojeg najuspješnijim ocjenjuje ravnih 6 posto anketiranih. Preostali manji postotak odnosi se na one koji su se izjasnili da su svi župani radili podjednako dobro ili podjednako loše, dok ih se 16 nije moglo odlučiti, odnosno nije znalo.
Odnos snaga u Skupštini
Kad bi danas bili izbori, odnos snaga u županijskoj Skupštini ne bi se mnogo mijenjao u odnosu na rezultate izbora. Prema anketi, 29,7 posto dobila bi koalicija SDP-HSU-MDS koja je na svibanjskim izborima ostvarila 32 posto. Slijedi koalicija HNS-HSS-HSLS s 25,7 posto glasova (izbori - 23 posto). Hrvatskm laburistima pripalo bi 18,4 posto, HDZ-HSP-AS-HDSS-u 17,2 posto, a od novih ili relativno novih stranaka ispitanici su naveli i Nacionalni forum za koji bi glasalo 3,3 posto, Orah - 2,8 posto i Savez za Hrvatsku Hrast 1,9. Na ostale stranke otpada zanemarivih 1 posto.
Kvaliteta života u Međimurju
Anketirane se pitalo i o njihovoj percepciji kvalitete života u Međimurju u odnosu na razdoblje otprije 2 godine.
Njih 39,2 posto smatra da su uvjeti ostali isti, 28,5 posto da su nešto lošiji,15,2 posto da su znatno lošiji, 13,7 da su djelomično bolji, 3,1 da su puno bolji, a 0,3 posto ne zna.
Isto pitanje, ali u usporedbi Međimurske s drugim županijama, 36,7 posto uvjete života ocjenjuje djelomično boljima, a 5,4 posto puno boljima.
Prepoznatljiv župan
Naposljetku spomenimo i projekte aktualne vlasti. Redom najkvalitetnijima građani ocjenjuju besplatan prijevoz srednjoškolaca, povećan angažman na prepoznatljivosti Međimurja, zatim angažman na privlačenju sredstava iz EU fondova, smanjenje plaća županijskim dužnosnicima, službenicima i namještenicima, sufinanciranje udruga te investicije u cestovnu i komunalnu infrastrukturu i poduzetničke zone.
Pripremio
Velimir Kelkedi

Jedno od anketnih pitanja odnosilo se i na stav ispitanika glede odnosa međimurskog HNS-a prema izbacivanju Radimira Čačića iz te stranke. Podsjetimo, Županijska organizacija nije podržala odluku Predsjedništva o izbacivanju, smatrajući da nije naštetio stranci. Odluci se ipak nije usprotivila. Takvo „ponašanje“ Međimurcima se očito nije svidjelo.
Naime, 30 posto ispitanika izjasnilo se da „nikako“, a 13,6 posto da „uglavnom ne podržava“ takav odnos. Njih 24,4 posto „ne zna“, dok ga ukupno 27,6 „uglavnom“ ili „u potpunosti podržava“: Dodajmo i podatak da bi za novu Čačićevu stranku, čije je osnivanje najavljeno, u ovom trenutku glasalo tek 5,3 posto birača, za HNS 54 posto, 16,5 posto „za nekog drugog“, dok se ostali nisu željeli ili znali izjasniti. (vk)

Izvor: 3079