Arhiva 16.05.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:44.

Matija Posavec jedini u timu predsjednika Josipovića

Predsjednik Republike Ivo Josipović okupio je prošlog ponedjeljka u svome uredu u Zagrebu brojne stručnjake i političare koji su raspravljali o prijedlogu ustavnih promjena na temu mjesne, lokalne i područne (regionalne) samouprave.
Uz članove Josipovićevog Stručnog povjerenstva za ustavna pitanja (ustavnopravni stručnjaci-profesori ustavnog prava Arsen Bačić, Petar Bačić, Sanja Barić, Đorđe Gardašević, Zvonimir Lauc, Robert Podolnjak i Branko Smerdel), na radnom su sastanku sudjelovali i istaknuti stručnjaci, ekonomisti, pravnici i politolozi koji se bave različitim aspektima lokalne samouprave te saborski zastupnici i predstavnici parlamentarnih stranaka. Jedini župan koji je sudjelovao u ime regionalnih samouprava bio je župan Međimurske županije Matija Posavec. Kako su istaknuli iz Predsjednikova ureda, ovo je bio prvi u nizu radnih stolova na kojem će se raspravljati o globalnim projekcijama buduće lokalne i područne (regionalne) samouprave, kako bi se definirala ustavna osnova za odredbe o samoupravi.
Mjerljiva disciplina
Nisu nužna smanjenja općina, županija ili gradova, a ni teritorijalna prekrojavanja sustava, nego treba postaviti sustav da učinak bude mjerljiva disciplina, u svom je obraćanju napomenuo župan Posavec te istaknuo da se mora vratiti vjera u politiku i političare na bilo kojoj razini.
Kad biste sutra ukinuli 100 općina, dobili biste uštedu manju od 1 posto državnog proračuna, a zadali biste probleme građanima. Više biste se trebali posvetiti tome da građani dobiju osjećaj pravednosti, putem smanjenja zaposlenih ili povećanja efikasnosti. Po pitanju efikasnosti, operativnosti, Međimurska županija može poslužiti kao primjer te zato i ovaj poziv Predsjednika za sudjelovanje na ovom sastanku, kao i činjenica da sam tu jedini župan, mogu smatrati svojevrsnom potvrdom toga, rekao je poslije sastanka Posavec.(r)

Izvor: 3081