Arhiva 04.06.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:22.

Matija Posavec novi je međimurski župan!

HNS-ovac Matija Posavec, kandidat HNS-a, HSLS-a, HSS-a MS-a i SHUS-a, novi je međimurski župan. Prema privremenim neslužbenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva, Matija Posavec osvojio je 57,79 posto glasova birača, što u apsolutnoj brojci iznosi 17.329 glasača. Dosadašnjin župan Ivica Perhoč osvojio je 45,43 posto, ili 14.913 glasova, odnosno 2.416 glasova manje od Matije Posavca. S novim županom dolazi i nova ekipa, pa će tako zamjenici novom županu biti Sandra Herman (HNS), trenutno ravnateljica u OŠ Pribislavec, i Zoran Vidović (HSS), dosadašnji zamjenik gradonačelnika Čakovca. U nedjelju je u drugom krugu izbora glasalo 38.823 birača, odnosno 34,39 posto svih upisanih birača u Međimurskoj županiji. Bit će vremena za analize izbornih rezultata, ali spomenimo tek da je Perhoč više glasova dobio u Gradu Čakovcu i općinama Donja Dubrava, Goričan, Nedelišće, Strahoninec i Sveti Juraj na Bregu, dok je u Prelogu, Murskom Središću i svim ostalim općinama pobijedio Posavec.

Nervoza…
U nedjelju su i Perhoč i Posavec nakon 19 sati došli u svoje izborne stožere vidljivo nervozni, što i ne čudi jer je u prvom krugu razlika između Posavca i Perhoča bila zanemarivo mala i iznosila je tek nešto više od 0,1 posto u korist Posavca. Međutim, kako su “curili” rezultati, tako je iz minute u minutu raslo i raspoloženje u HNS-ovom stožeru, dok je u SDP-ovom taboru vrlo brzo zavladala prilično mučna atmosfera. Gubitnik ovih izbora, povjerenik SDP-a za Međimursku županiju Ivica Perhoč morat će svojoj stranačkoj bazi, ali i vrhu stranke, mnogo toga objasniti. Pobjednik, Matija Posavec, dobiva sve.

IZJAVE

Matija Posavec:

- Prije svega, želim zahvaliti svim Međimurkama i Međimurcima koji su izašli na izbore, osobito onima koji su glasali za koaliciju Za naše Međimurje i koji su prepoznali mladenačku energiju i novu snagu. Snagu koja će Međimurje usmjeriti da zaista postane najuspješnija regija u Hrvatskoj. Zahvaljujem mom protukandidatu, gospodinu Perhoču na četiri godine zajedničke suradnje, ali i na doista fer i korektnoj političkoj utakmici. U svakom slučaju, njegovo će iskustvo biti dobrodošlo i potrebno.

Ivica Perhoč:

IVICA PERHOČ

- Moram reći da sam četiri godine pošteno odradio, a birači su rekli svoje. Sumiramo rezultate, vidjet ćemo kakav će u konačnici biti rezultat. Odaziv je bio manji od onog u prvom krugu, a u svakom slučaju, Međimurci su večeras dobili novog župana. Čestitam gospodinu Posavcu na rezulatu i njemu i njegovoj ekipi želim mnogo uspjeha u radu.

SDP-u većina u Županijskoj skupštini, Josip Posavec potučen do nogu

Županijska skupština brojit će 42 vijećnika, a u izborima za mjesta u Skupštini 14 mjesta pripalo je kandidacijskoj listi SDP-HSU-MDS kojoj je nositelj bio Ivica Perhoč. Lista koalicije HNS-HSLS-HSS-MS-SHUS, nositelja Matije Posavca, osvojila je 12 mjesta. U Skupštini će 8 mjesta imati koalicija HDZ-HDS-HSP-BUZ, nositelj Darko Horvat, 7 mjesta pripalo je Hrvatskim laburistima-Stranci rada, nositelj Dragutin Lesar. Izborni prag nisu prošle Lista birača Josipa Posavca, koji je u proteklom mandatu imao čak šest vijećnika, pa je postao najveći gubitnik ovih izbora, Hrast-Pokret za uspješnu Hrvatsku i Hrvatska čista stranka prava. Budući da na izborima nije osigurana odgovarajuća zastupljenost pripadnika romske nacionalne manjine, kao 42. član Skupštine izabran je Dejan Oršuš s liste SDP-HSU-MDS. (vt)

Izvor: 3032