Arhiva 11.08.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:12.

MATIJA POSAVEC, ZAMJENIK MEĐIMURSKOG ŽUPANA: 20 PUTA U MEĐUGORJU

Međimurska javnost u pravilu ga poznaje kao predsjednika županijske organizacije HNS-a i zamjenika međimurskog župana. No, Matija Posavec (30) je i privatno zanimljiv ako na to gledamo kroz prizmu osobnih afiniteta. Čakovčani ga često, u njegovo slobodno vrijeme, mogu vidjeti kako trči održavajući time, reći će, psihofizičko zdravlje. Razgovarali smo i o njegovom religijskom porivu stečenom iz puke radoznalosti.
U obilasku Međugorja Matija Posavec uvijek poštuje rutu koju je i sam zacrtao: prepješači dionicu od 15 kilometara obilazeći brdo Križevac i Brdo ukazanja te duhovne parkove.
Koliko dugo rekreativno trčite?
- Intenzivnije trčim posljednje dvije godine. Zbog prirode posla, nemam vremena baviti se sportom, pa obično kasno na večer stavim slušalice i napravim krug oko Čakovca. To je dobra prilika da vidim što nedostaje našem gradu i kako on diše.
I što ste dosad uočili?
- To da za lijepog vremena mnogi naši sugrađani šeću, trče, rolaju ili voze bicikl. Zbog toga je HNS putem svojih vijećnika u Gradskom vijeću Čakovca od gradonačelnika zatražio da uz pješačko-biciklističke staze postavi klupe za odmor, kante za smeće i da se više brige vodi oko košnje trave. Drago mi je što je gradonačelnik to prihvatio.
Jeste li sudjelovali u organiziranim utrkama ili trčite samo za vlastito zadovoljstvo?
- Osim prošlogodišnje Utrke Grada Čakovca, u organiziranim utrkama nisam sudjelovao jer za time nemam ni želje ni afiniteta. Trčim za sebe, zbog zdravlja, kondicije i psihofizičke stabilnosti. U poslu kojim se bavim stanje stresa postane prirodno. Ima mnogo podmetanja, sitnih interesa, laži i nepravde koja unosi obilje negativne energije. Fizičkom aktivnošću to izbacujem iz sebe jer pokušavam čvrsto stajati na zemlji i ostati normalan. Često puta u politici se borite protiv vjetrenjača, nekad ne možete pomoći svima, bez obzira koliko to želite. S druge strane, ja sam često s ljudima, pa mi i druženje na taj način pomaže da čujem što naši građani misle, koliko su zadovoljni životom u Međimurju, što treba promijeniti. Tako mi je lakše funkcionirati kao osobi i političaru.
Nema odmora, tek izlet u Međugorje
Kamo ćete na godišnji odmor?
- Bojim se da ove godine neće biti ništa od mog godišnjeg odmora. Ovo je ljeto vrlo radno, a u jesen krećemo s nekim novim projektima koje treba pripremiti i organizirati. Krajem kolovoza vjerojatno ću na dva dana u Međugorje i to će biti moj jedini relaksirajući izlet u drugu sredinu.
Zašto odlazite u Međugorje?
- Ovo je petnaesta godina kako idem u Međugorje, a kako sam uglavnom znao ići dva puta godišnje, idući odlazak bit će jubilaran, dvadeseti. Sve je počelo 1995. godine, kad sam, radeći na Radiju 1, pratio Splitski festival. Kako to obično traje nekoliko dana, jedan sam dan odvojio za izlet u Međugorje. Moram priznati da je to bilo više iz radoznalosti i želje da pogledam kako svetište izgleda. Kad sam odande odlazio, dao sam sebi riječ da ću svake godine dolaziti, bez obzira hoću li biti u blizini ili ću morati krenuti iz Čakovca. Toga se do danas držim, a vrijeme će dalje pokazati. U zadnjih godinu dana poslovno sam tri puta bio u Hercegovini i svaki sam put obišao Međugorje. Teško je reći razlog odlaska, svatko mora sam otići i shvatit će.
Politika i religija dva su različita svijeta
Pohodite li i druga svetišta?
- Kad se zateknem negdje u blizini, svakako odem. Bio sam u Sinju, na Trsatu, Mariji Bistrici, Vrpolju, Vepricu kod Makarske. Želja mi je otići u francuski Lourdes, ali to će putovanje još morati pričekati.
S kim odlazite tamo?
- Puno puta bio sam s prijateljima s Radija, jednom s obitelji, a u nekim zgodama odem potpuno sam.
Poznajete li političare mlade generacije s kojima dijelite sklonosti prema pohodima u svetišta, konkretno u Međugorje?
- Uopće to ne bih vezao uz politiku ili osobe bilo koje generacije. Tamo odlazim potpuno privatno, ničim opterećen, i tako će ostati bez obzira čime se bavio i što u životu radio. Politika nije moj život i da se sutra prestanem njome baviti - ništa mi ne bi falilo.
Imate li poruku za javnost koja bi se odnosila i na rekreaciju i na pohođenje lokaliteta koji u sebi nose religijski predznak?
- Svatko u životu ima neki svoj hobi, skrivene želje i aktivnosti kojima se bavi neovisno o profesiji, poslu ili svjetonazoru. Stari ljudi su rekli: “Daj čovjeku vlast i moć, pa ćeš vidjeti s kim imaš posla.” Nastojim ostati isti, čvrsto nogama na zemlji i ne dopustiti da se promijenim unatoč svim udarcima i nepravdama. Upravo su fizička i duhovna aktivnost ključne u činjenici da imam puno energije, volje i snage za posao koji radim te hrabrosti, odlučnosti i samouvjerenosti da realiziram zacrtane ciljeve, što mi je obaveza prema svim stanovnicima Međimurja, a da pritom ostanem čist, pošten i moralan.
Aleksandra Ličanin

Izvor: 2885