Arhiva 20.12.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:58.

MDS: NE regionalnom ustroju

MDS ne prihvaća i ne podržava promjene Ustava RH kojima se ustrojava novi regionalni ustroj RH, rekao je Željko Pavlic, predsjednik MDS-a, na konferenciji za novinstvo koju je uz aktualne promjene Ustava održao sa suradnicima.
Uvodi se još jedna razina regionalne samouprave - to su regije, pa će po njima Hrvatska imati dvije razine regionalne samouprave, županije i regije, rekao je. Hrvatska je premala i danas, nažalost, presiromašna država da bi imala dvije razine regionalne samouprave, uz postojeće županije i najmanje 5 regija s predstavničkim tijelima i izvršnom vlašću.
MDS se zalaže za podjelu Hrvatske na pet do osam županija - regija, što je moguće u postojećem ustavnom i zakonskom okviru, s tim da Međimurska županija zadrži status županije - regije, rekao je Pavlic.
Dodao je da se formiranjem velikih regija, a i prijedlogom da se formira pet planskih područja, otvara mogućnost da Međimurska županija zadrži status županije, kojima će se vjerojatno smanjiti ovlasti i proračun, ali će izgubiti status regije najviše razine, što MDS neće prihvatiti.
Podsjetio je da je i Skupština Međimurske županije na prijedlog MDS-a usvojila Deklaraciju o jedinstvenosti Međimurske županije i regionalnom razvoju kojom se utvrđuje da se ne pristaje ni na kakav status subregije, odnosno na status niži od “državne razine minus jedan”. Pavlic je podsjetio da bi Deklaracija trebala obvezivati saborske zastupnike iz Međimurja i pozvao ih da ne prihvate predložene promjene.
Ukoliko u zakonima koji slijede Međimurska županija ne bude zadržala regionalni status najviše razine, MDS će pokrenuti inicijativu prema Vladi za raspisivanje savjetodavnog referenduma o statusu Međimurske županije. Ukoliko referendum ne bude raspisan, MDS će pokrenuti peticiju među građanima Međimurja jer smatra da samo oni sami mogu donijeti odluku o smanjenju svojih prava na regionalnu samoupravu, rekao je Pavlic.
D.Kovač

Izvor: 3060