Arhiva 20.04.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

Međimurce liječi i Dubravko Orlić!

Malo je ljudi u ovoj zemlji koji nikada nisu čuli ime glasovitog liječnika, predsjednika Hrvatskog ortopedskog društva - HLZ-a i redovnog profesora Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Dubravka Orlića, dr. med., spec. ortopeda. Vijest glasi: profesor Orlić liječi ortopedske pacijente u Županijskoj bolnici Čakovec! Time je sretnim krajem okončana mučna situacija u kojoj se ortopedska djelatnost naše bolnice našla nakon iznenadnog odlaska jednog liječnika. Nedostatak jednog specijalista u timu ovog odsjeka prijetio je rušenjem teško dosegnutog standarda koji se svakog trena mogao sasuti poput kule od pijeska. U zlo doba - ukazalo se rješenje. I to ne bilo kakvo, već u (stručnu) pomoć priskače jedan od najrenomiranijih ortopeda u zemlji! Profesor Orlić, negdašnji predstojnik Klinike za ortopediju KBC-a Zagreb, u čakovečkoj ortopedskoj ambulanti radi utorkom, dok ponedjeljkom i srijedom operira.
- Poklopila se okolnost da u Klinici za ortopediju u Lovranu, s kojom surađujem nakon umirovljenja, radim u drugom dijelu tjedna te sam mogao prihvatiti ovaj angažman. No, to su tek tehničke okolnosti. Presudan je bio moj dojam i procjena. Prošetao sam Čakovcem, provezao se dijelom Međimurja i - ugodno iznenadio. Oduševile su me prekrasne okućnice koje govore o ljudima i vidljivo je da ste stepenicu iznad ostalih dijelova Hrvatske. Obišao sam i Bolnicu: ortopedski odjel, operacijsku dvoranu i - nemam primjedbi. U konačnici, mojoj odluci pridonio je dojam koji je na mene ostavio profesionalan i vrlo organiziran tim liječnika i medicinskih sestara. Doktorica Teuta Shahini - Latin i doktor Joško Smilović su moji učenici na koje sam ponosan i kad smo razgovarali o ovom problemu koji je iskrsnuo u djelatnosti, bilo mi je drago što mogu pomoći. Ovo je ekipa čiji razvoj pratim dulje vrijeme, ekipa koju vrijedi podržati - kaže prof. dr. Dubravko Orlić.
- S obzirom na znanstvena polja kojima se profesor bavi, sada smo u mogućnosti nositi se sa svim izazovima naše struke. Uz podršku profesora Orlića, dorasli smo i najkompliciranijm operativnim zahvatima kakvi se, primjerice, primjenjuju pri tumorima lokomotornog sustava, sarkomima itd., zbog čega će neminovno doći i do većeg priljeva pacijenata - kaže voditelj Odsjeka ortopedije mr. sc. Joško Smilović.
Veći broj pacijenata trebao bi značiti i odgovorniju podršku na svim razinama: od rukovodstva Bolnice preko Županije do nadležnog Ministarstva. Ovo nije tim “za slikanje”, već stručna ekipa čiji renome traži praćenje mudrom strategijom. Zadnji je čas da se počne misliti na obrazovanje novih, mladih stručnjaka koji će dosegnuto nastaviti i nadgraditi.
- U našem se zdravstvu događa još jedna glupost - država se rješava liječnika koji idu u mirovinu, umjesto da onima koji su sposobni za rad produži radni odnos. Ja još uvijek mogu raditi samo zahvaljujući statusu trajnog redovnog profesora na fakultetu, a takvih nas je u Hrvatskoj iznimno malo - upozorava prof. Orlić.
ZA NAS NEMA CRNIH I BIJELIH
U zdravstvu nema “crnih i bijelih”, nema stranaka, nema podjele među pacijentima. Onaj tko pomoć treba, mora je i dobiti, naglašava profesor Orlić dodavši kako je boljka ove države što je politika ušla u svaku poru društva te se zaplela i u zdravstvo, potisnuvši glas zdravog razuma koji izvikuje struka. Profesor Orlić upozorava da je na sceni i rušenje povjerenja pacijenata u zdravstveno osoblje, što je udar u srce sustava. Zato, Međimurci, vjerujte ovom (p)ojačanom timu: ne strepite od traženja mita niti ga ne nudite jer ćete time omalovažiti njihova postignuća. Od srca rečena hvala i suradnja na putu vašeg ozdravljenja - sve je što trebate učiniti.
Željka Drljić

Izvor: 2921