Arhiva 26.09.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:47.

Međimurci boravili u Hercegovini

Generalni konzul Republike Hrvatske u Mostaru, Čakovčanin Velimir Pleša po drugi je put, slično kao i 2010. godine, od petka, 20. do nedjelje, 22. rujna u Hercegovini ugostio predstavnike međimurskih medija te županijske i čelnike Grada Čakovca. Posjet je zapravo, rekli su i naši, kao i vodeći ljudi hercegovačkih općina, nastavak međusobnog upoznavanja i stvaranje temelja za različite oblike suradnje.
Prvu večer goste iz Međimurja primio je načelnik Općine Ljubuški Nevenko Barbarić, dok je u subotu priređen i prijam u Generalnom konzulatu u Mostaru te posjet Franjevačkom samostanu svetog Petra i Pavla koji je predstavio tamošnji gvardijan fra dr. sci. Iko Skoko. Neizbježan je, dakako, bio i odlazak na stari most i Kujundžiluk - stari dio Mostara.
U Čapljini je novinare i vodeće ljude Međimurja ugostio načelnik te općine Smiljan Vidić, a potom se krenulo u razgledavanje parka prirode Hutovo Blato.
Posljednji dan posjeta bio je rezerviran za Međugorje koje je iz malog hercegovačkog sela postalo mjesto okupljanja rimokatoličkih vjernika iz cijelog svijeta. Iz Međugorja se krenulo u Čitluk u kojem nas je ručkom počastio načelnik Ivo Jerkić, a u toj općini prisustvovali smo i otvaranju Berbe grožđa u Brotnju – manifestaciji koja pomalo, ali u puno manjem obimu, podsjeća na naše Urbanovo.
- Premda, kao i često u povijesti, Hrvatima u BiH ni danas nije lako, uspjeli su zadržati svoj identitet. Uvjeren sam da će, zahvaljujući svom hrvatskom duhu, i opstati ovdje te i dalje biti na ponos Hrvatima u Hrvatskoj. Povezivanje putem zajedništva koje nas veže i svrha je vašeg dolaska, rekao je pri kraju posjeta generalni konzul Pleša, o čemu više u idućem broju.
Velimir Kelkedi

Izvor: 3048