Arhiva 04.09.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:49.

Međimurci opet ispali Dudeki

Na inicijativu Željka Pavlica i Zlatka Bacingera, vijećnika Međimurskog demokratskog saveza (MDS), na dnevnom redu protekle sjednice  Skupštine Međimurske županije našla se rasprava o Nacrtu konačnog prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sustavu državne uprave. MDS, pozivajući se na nedavno donesenu Deklaraciju o jedinstvenosti Međimurske županije, traži zaustavljanje procesa preseljenja regionalnih sjedišta državnih institucija iz Čakovca u Varaždin i povratak preseljenih institucija natrag u Međimurje. U ovom konkretnom slučaju, Skupština je reagirala na javnu raspravu koju je Ministarstvo uprave Republike Hrvatske  otvorilo 11. srpnja 2014. godine te se traži da sjedište državnog ureda za sjeverozapadnu Hrvatsku bude u Čakovcu, a ne, kako je predviđeno prijedlogom, u Varaždinu. Prema prijedlogu, bilo bi ustrojeno 5 ureda državne uprave - a među njima i za sjeverozapadnu Hrvatsku, za područja Varaždinske, Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske i Međimurske županije. Sjedište ureda za sjeverozapadnu Hrvatsku bilo bi u Varaždinu.

- Ukoliko bi u Hrvatskom saboru bili prihvaćeni konačni prijedlozi Zakona o sustavu državne uprave i Zakona o područjima i sjedištima sudova u predloženom obliku, to bi značilo da Međimurje gubi, a Varaždin dobiva regionalna sjedišta sudbene i izvršne vlasti. Dakle, dva od tri stupa državne vlasti, pa preostaje još mali korak da Međimurje ostane i bez sjedišta trećeg, predstavničkog stupa, regionalne - županijske skupštine koja bi se, valjda, također trebala preseliti u Varaždin, upozorili su iz MDS-a.

MDS-u se pridružila i laburistica Petra Kovačić koja je predložila da se kod utvrđivanja sjedišta ne bi trebala uzimati u obzir veličina grada, već bi se trebalo rukovoditi isključivo argumentom efikasnosti i kvalitete rada, što je na kraju i prihvaćeno.

Koga obvezuje Deklaracija o jedinstvenosti Međimurja?

Iako su se svi vijećnici složili da ne daju ured državne uprave iz Čakovca, cijela priča nije tako bezazlena. Naime, pitanje je, a o tome su na sjednici Skupštine govorili uglavnom HDZ-ovi vijećnici, što mi zapravo od regionalizacije očekujemo i kakvu regionalizaciju želimo jer je “vrludanje” aktualne vlasti s tim problemom itekako očito. HDZ-ov čelnik Darko Horvat MDS-ovcima je predbacio što na cijele predložene izmjene imaju tek jedan amandman, onaj koji se konkretno odnosi na sjedište državne  uprave (čl. 59 a), a sve ostalo im je prihvatljivo?

- Deklaracija koju smo donijeli u velikom je broju članaka nekompatibilna sa zakonskim rješenjima, pa je logično pitanje što onda kada se Deklaracija neće poštivati, jer ovdje je izglasana i po njoj će se morati postupati. Nadam se da ćemo i onda, kada dođe vrijeme za donošenje nepopularnih odluka, biti jedinstveni u primjeni Deklaracije, zaključio je Horvat. Upozorio je da - krenemo li mi administrativnu regiju koja se zove Međimurska županija kvalificirati kao statističku regiju bez alata i bez mogućnosti da u regionalnom ustroju sama odlučuje o onome što želi, a u okviru nacionalnog zakonodavstva, neće biti dobro.

”Ekskluziva”

Činjenica je da se ovim amandmanom ništa neće promijeniti i Međimurci će ponovo ispasti Dudeki. Ostat će bez sjedišta ureda, bez obzira na sve deklaracije i amandmane, iako je SDP-ova vijećnica i saborska zastupnica Nadica Jelaš još u ožujku na skupštini “ekskluzivno” uvjeravala vijećnike kako je u Zagrebu sve već riješeno te kako nema bojazni da Čakovec ne bude sjedište ureda državne uprave. Na protekloj se sjednici o tome nije izjašnjavala jer je iz opravdanih razloga morala otići sa sjednice.

Župan Matija Posavec podržao je da u “međimurski prilog javnoj raspravi” uđe kriterij o kvaliteti rada. Posavec priznaje da je pitanje regionalizacije pomalo “mistično” i da niti on koji bi trebao imati više informacija ne zna o tome puno više od ostalih, a o Deklaraciji (uostalom, identičnu deklaraciju donijela je i Virovitičko-podravska županija, a Istarska ju ima od ranije...) misli da je prije svega poruka središnjim vlastima. Sve međimurske saborske zastupnike, bez obzira na stranačku pripadnost, župan je pozvao da se aktivno uključe u raspravu o Zakonu o sustavu državne uprave te da inzistiraju da jedan od najvažnijih kriterija za određivanje sjedišta ureda bude upravo efikasnost.

Bez obzira na sudbinu “međimurskog amandmana” i bez obzira na to što je javna rasprava o prijedlogu zaključena, teško je vjerovati da će se cijela priča naći u saborskim klupama prije predsjedničkih izbora. Naime, iz SDP-ovih krugova “procurila” je navodna molba predsjednika Ive Josipovića, ne da mu ne otežavaju položaj slanjem u proceduru zakonskih prijedloga koji bi mu mogli škoditi u predsjedničkoj kampanji.

V.Trstenjak 

Izvor: 3097