Arhiva 14.03.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:02.

Međimurje beton: 'Iscurio' otkazni rok za radnike

U nedjelju, 16. ožujka istječe rok od trideset dana od otvaranja stečajnog postupka nad Međimurje Betonom iz Čakovca, što znači da za svih devedesetak sada već bivših radnika ove nekad ugledne međimurske tvrtke završava otkazni rok. Sve njih stečajni upravitelj Tomislav Đuričin iz Varaždina uputit će na burzu rada. Stečaj je otvoren 14. veljače, pa istječe i tridesetodnevni rok za prijavu tražbina Betonovih stečajnih vjerovnika, kao i razlučnih vjerovnika. Rok traje od dana objave oglasa o otvaranju stečajnog postupka u Narodnim novinama.
Međutim, to za radnike više nije važno, za njih je važno jedino namirenje njihovih potraživanja s osnova neisplaćenih plaća, otpremnina, neplaćenih godišnjih... Što se tiče namirenja radničkih potraživanja, vlada relativni optimizam. Nešto novca stečajni će uprihodovati iz najavljenog iznajmljivanja dijela proizvodne hale susjednoj tvrtki Međimurje PMP, za što bi, prema našim informacijama, PMP plaćao 40-ak tisuća kuna plus PDV.
Osim hale, Međimurje PMP, tvrtka koja se bavi čeličnim konstrukcijama, pvc i alu stolarijom, spuštenim stropovima, graditeljstvom..zaposlit će i 20 do 25 bivših radnika Međimurje Betona, na godinu dana, budući da PMP ima slične ugovorene poslove koje bivši radnici Betona mogu bez problema odraditi. Stečajni upravitelj Tomislav Đuričin u četvrtak nam je potvrdio da još ne zna konkretne iznose potraživanja, ali i da će se ročište vjerovnika, na kojem će se na temelju izvješća stečajnog upravitelja odlučivati o daljnjem tijeku stečajnog postupka (izvještajno ročište), održati 29. travnja, odmah poslije završetka ispitnog ročišta. Tada stečajni upravitelj ima trideset dana da Agenciji za namirenje radničkih potraživanja prijavi potraživanja radnika. Radnici preko Agencije u slučaju stečaja poslodavca ostvaruju pravo na isplatu tri neisplaćene plaće (radi se o minimalnim plaćama), pravo na neisplaćene naknade plaće za bolovanje koju je prema propisima o zdravstvenom osiguranju bio dužan isplatiti poslodavac, naknadu plaće za neiskorišteni godišnji odmor na koji je radnik stekao pravo u kalendarskoj godini i 50 posto najvišeg iznosa zakonom propisane otpremnine te eventualno pravomoćno dosuđenu naknadu štete zbog pretrpljene ozljede na radu ili profesionalne bolesti. Agencija ima 30 dana za izdavanje rješenja, a zatim još trideset dana za isplatu, tako da bi radnici od Agencije prvi novac mogli dobiti negdje u lipnju. Uglavnom, Međimurje Betona više nema, osim ako se nekim čudom ne pojavi investitor koji bi kupio tvrtku u stečaju.
Država
oprostila
Stečajni postupak nastavlja se tamo gdje je stala predstečajna nagodba u koju je Međimurje Beton ušao nakon što je prošle godine Nagodbeno vijeće odobrilo izmijenjeni plan financijskog restrukturiranja Međimurje Betona. Budući da se vrijednost imovine procjenjuje na oko 23 milijuna kuna, a Ministarstvo financija iz predstečajne nagodbe potražuje oko 4 milijuna kuna, plus dospjele neplaćene obveze iz predstečajne negodbe, oko 4 milijuna potražuje i jedna poslovna banka, možda radnici ipak sva svoja potraživanja uspiju naplatiti. Država se u Međimurje Betonu odrekla 65 posto glavnice i kamata, a 15 posto potraživanja konvertirano je u kapital.
Vlado Trstenjak

Izvor: 3072