Arhiva 21.02.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:02.

MEĐIMURJE BETON: Tvrtka u stečaju, radnici na burzu!

Na Trgovačkom sudu u Varaždinu u srijedu, 12. veljače održano je ročište radi izjašnjavanja o prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka nad tvrtkom Međimurje Beton iz Čakovca. Na ročištu koje je vodila stečajna sutkinja Iris Hatvalić Nemec direktor tvrtke Damir Kocijan i predstavnik radnika, sindikalac Miro Molnar složili su se s pokretanjem stečaja, tako da ostaje pričekati jedino rješenje o otvaranju stečaja koje će stečajna sutkinja napisati u roku od tri dana.
Tako su propali svi pokušaji spašavanja ove nekad ugledne tvrtke, a neslavno je propao i institut predstečajne nagodbe koja se počela provoditi u tvrtki. Iz Međimurje Betona, nažalost, nisu uspjeli osigurati nekoliko milijuna kuna, koliko im je hitno bilo potrebno da bi se namirile obveze iz predstečajne nagodbe i potraživanja radnika, kako bi se mogla pokrenuti proizvodnja. Također je propao i pokušaj pronalaženja “strateškog partnera”, što je zapravo bila i jedina mogućnost za spašavanje tvrtke. I lokalna politika angažirala se u lobiranju kod banaka, kako bi se osigurao kreditni aranžman, ali banke očito više nisu imale povjerenje u prezaduženu tvrtku koja je u postupku predstečajne nagodbe prijavila ukupno 47 milijuna kuna duga, s imovinom opterećenom hipotekama.
Trideset dana
otkaznog roka
Nakon rješenja o pokretanju stečaja, izabrat će se stečajni upravitelj koji će s radnicima, njih devedesetak, raskinuti ugovore o radu i nakon 30 dana otkaznog roka poslati ih na Zavod za zapošljavanje. Tada će se održati prvo ispitno i izvještajno ročište na kojem će se utvrditi te priznati, ili ne, potraživanja vjerovnika. Nakon otvaranja stečaja, za vjerovnike se sve vraća “na staro”, na stanje kakvo je bilo prije predstečajne nagodbe.
Radnici, kojima tvrtka duguje plaće za rujan, listopad, studeni i prosinac prošle, a sada već i za siječanj ove godine, sigurno mogu računati na tri minimalne plaće i 50 posto otpremnine, što će im isplatiti Agencija za radnička potraživanja. Taj bi im novac mogao “sjesti” za dva do tri mjeseca. Sve ostalo ovisi o spretnosti stečajnog upravitelja i imovini tvrtke koja je eventualno ostala na raspolaganju za prodaju.
V.Trstenjak

Izvor: 3069