Arhiva 14.08.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:48.

MEĐIMURJE BETON: Uskoro dio otpremnina bivšim radnicima

Proteklog tjedna stečajni upravitelj Međimurje betona Čakovec d.d. u stečaju Tomislav Đuričin dostavio je Agenciji za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca utvrđena i priznata potraživanja  bivših radnika s osnova otpremnina, zaostalih plaća... Ako je radnik prije stečaja bio zaposlen kod poslodavca, a isti mu nije redovito isplaćivao plaće, naknade ili otpremninu, dio svojih potraživanja iz radnog odnosa može ostvariti putem Agencije, na teret državnog proračuna i neovisno o ishodu stečajnog postupka. U pravilu se radi o 50 posto iznosa otpremnine i tri minimalne plaće.

Trgovački sud u Varaždinu za ukupno 135 bivših radnika Međimurje betona i za Ministarstvo financija, odnosno čakovečki Područni ured Porezne uprave (što sve pripada u 1. viši isplatni red) na ispitnom je ročištu utvrdio i priznao tražbine u iznosu od  7,788.636,35 kuna. Od toga je nešto više od 1,9 milijuna kuna potraživanje Ministarstva financija na ime neplaćenih doprinosa iz i na plaću te pripadajuća kamata, a ostalo su potraživanja radnika. Prema priznatim prijavama, potraživanja radnika iznose od nekoliko stotina, sve do gotovo 150 tisuća kuna. Prema dosadašnjem iskustvu, radnici pola iznosa pripadajuće otpremnine i tri minimalne plaće na svojim računima mogu očekivati za otprilike mjesec i pol dana jer Agencija u pravilu isplatu vrši o roku od 38 do 68 dana. 

Za taj dio isplaćenih potraživanja radnici na Agenciju prenose vjerovnička prava iz stečajnog postupka, a preostali dio (drugu polovicu otpremnine i zaostale plaće) ostvarit će eventualno iz preostale stečajne mase, odnosno, iz prodaje preostale imovine tvrtke u stečaju.

V.Trstenjak  

Izvor: 3092