Arhiva 23.05.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:44.

Međimurje Graditeljstvo gradi vodotoranj u Beltincima

Viši od četrdeset metara vodotoranj je na kojem radi Međimurje graditeljstvo iz Čakovca u Beltincima, u susjednom Prekmurju, no, od te ukupne visine vidljivo će biti tek 35 metara jer pet metara objekt ima zasađen temelj u zemlju. Poslovi koje će Međimurje graditeljstvo obaviti u realizaciji projekta koji je financiran fondovima EU-a vrijedni su oko 800.000 eura.
Za tvrtku koja baštini iskustvo nekadašnjeg GK-a Međimurje to nije posebno velik projekt, ni zahtjevan, ali je po izvedbi specifičan. Pretproizvodnja se, naime, odvija u tesarskoj radionici poduzeća “na trokutu” u Čakovcu jer posao je u međunarodnoj konkurenciji i osvojen zato što Međimurje graditeljstvo još uvijek ima majstore-tesare koji ručno znaju skrojiti i napraviti drvene oplate za betoniranje specifičnih krivulja nosača, neizvedivih s industrijskim oplatama.
Poslovođa u tesarskoj radionici, Ivan Tuksar iz Peklenice, građevinar-veteran s iznimnim skustvom s bezbrojnih gradilišta u zemlji i inozemstvu, kaže:
- Objekti kao ova vodosprema najbolji su dokaz da temeljne struke u građevinarstvu ne smijemo zapustiti. Puno se toga može industrijski pretpripremiti, skalupiti, ali baš sve se bez prave majstorske ruke i zanatske vještine ne može napraviti... Vidite ovaj objekt, od temelja do krova u krivuljama je za koje ne postoje industrijski pretpripremljene čelične ili druge oplate, a ima još projektanata koji, kad projektiraju takve objekte, vjeruju u nas, stare majstore... I da nas još uvijek ima.
Marijan Belčić

Izvor: 3082