Arhiva 28.01.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:36.

MEĐIMURJE GRADITELJSTVO: Sindikalci upozoravaju Kneževića!

Uprava trgovačkog društva Međimurje graditeljstvo d.o.o. Čakovec, poduzeća koje zapošljava 374 radnika i koju je Međimurska županija stvorila na ruševinama Visokogradnje i kasnije je “privatizirala”, donijela je odluku o smanjenju bruto satnice za 10 posto na nivou čitavog društva, i to od 1. veljače 2010. godine. Odluka je obrazložena smanjenjem opsega posla, završnom fazom realizacije već ugovorenih poslova i činjenicom da već mjesecima nema novougovorenih poslova. Ako se ne smanji satnica, pravda se predsjednik Uprave Goran Knežević, društvo neće moći ispunjavati svoje obveze prema državi (porezi, doprinosi), dobavljačima, kreditne obveze... Usput iz Uprave stiže i neprikrivena prijetnja da će svima onima koji ne prihvate izmijenjene ugovore o radu prestati radni odnos, s pravom na otkazni rok i otpremninu.
Međutim, na noge su skočili u Sindikatu graditelja i SSSH-a, čiji su regionalni povjerenici Mladen Zemljić i Franjo Veble u četvrtak održali konferenciju za novinare na kojoj su oštro prozvali predsjednika Uprave Gorana Kneževića. Naime, u dopisu koji se pojavio na oglasnoj ploči poduzeća, zatim na svim gradilištima i pogonima, na stolu predsjednika Radničkog vijeća i sindikalnog povjernika, može se iščitati da je 11. siječnja održana sjednica “uz prisustvo i sudjelovanje predsjednika Radničkog vijeća Ivana Blažona i ostalih članova Radničkog vijeća u proširenom sastavu te sindikalnog povjerenika Zdravka Mikulana”. Međutim, ono što ne piše u dopisu je činjenica da su se predstavnici radnika suprotstavili donošenju ovakve odluke jer je nezakonita. I Radničko vijeće i sindikalna podružnica, samo četiri dana nakon sastanka potpisali su očitovanje na odluku u kojem jasno tvrde da je odluka donesena mimo suglasnosti Radničkog vijeća i sindikata. Kneževića upozoravaju da nije naveo cjelovito i istinito činjenično stanje sa zajedničkog sastanka, odnosno da manipulira sa socijalnim dijalogom u tekstu odluke i stvara dojam da su se radnički predstavnici složili sa smanjenjem plaće, što nije točno. Protekle srijede od Kneževića su zatražili hitno stavljanje izvan snage sporne odluke. Svoju odlučnost “podebljali” su i najavom sudskih postupaka zbog neispunjavanja obveza prema radnicima za 2009. godinu koje je Međimurje graditeljstvo obavezno ispoštovati prema Kolektivnom ugovoru za graditeljstvo. To je jednokratan dodatak na plaću u iznosu od 1.800 kuna godišnje (u što su uključeni i “uskrsnica” i “božićnica” i regres za godišnji) i dar za dijete do starosti 15 godina, u iznosu od 400 kuna godišnje. Pravna služba SSSH-a, kako je rečeno na konferenciji, članove Sindikata (a njih je u Međimurje graditeljstvu 300-tinjak) besplatno će zastupati u sporu.
Niti Veble, niti Zemljić nisu otkrili kakve još adute imaju u rukavu, ali su Kneževiću jasno poručili da je dosta ovakvih igara, tim više, kako tvrde sindikalci, što plaća u Međimurje graditeljstvu već sada za 30 posto zaostaje za prosjekom (ionako niskih) plaća ostalih građevinskih poduzeća u Međimurju. Tek ovlaš spomenuto je postojanje “firmi kćeri”, ali time će se Kneževiću najvjerojatnije “priprijetiti” na sastanku “u četiri oka” ne stavi li van snage odluku o smanjenju plaća za deset posto.
V. Trstenjak

Izvor: 2857