Arhiva 08.08.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:24.

MEĐIMURJE JE POZVANO: Imam dvostruke papire

U čudnoj se situaciji našao Đžemal Hašimović iz Vučetinca. Još 2009. godine u rujnu u Dragoslavcu je kupio nekretnine od Ivana Pristava iz Dragoslavca koji je živio u Sloveniji. Radi se o zemljištu izvan građevinskog područja, tri čestice od 1.354 m², 2.466 m² i 364 m², a ugovor nije odmah proveden u zemljišnim knjigama jer su i kupac i prodavatelj – kako to obično biva stjecajem životnih okolnosti – tada bili strani državljani na “privremenom radu” izvan Hrvatske.
No, I. Pristav je po povratku u Hrvatsku u mirovinu ponovo uzeo izvorno hrvatsko državljanstvo, a stekao ga je i Dž. Hašimović koji je prelijep krajolik gornjeg Međimurja odabrao za svoje trajno (ne samo privremeno, kao do tada) boravište. Na red je konačno došao i ugovor o kupnji spomenutih nekretnina i Dž. Hašimović krenuo je administrativno srediti sve što je potrebno.
Međutim, ojađen kaže da je naišao na birokratski zid samovolje koju je teško shvatiti i zbog koje misli zatražiti zaštitu nadležnih institucija:
- Želio sam u gruntovnici urediti papire, zemljište koje sam uredno kupio prenijeti na sebe, ali u gruntovnici su mi prvo odbili zahtjev jer sam imao samo fotokopiju ugovora (tijekom godina izgubio sam original), makar sam imao ovjeru blježnika. Dobro, mislio sam, to nije problem, napravit ću s čovjekom novi ugovor, pa ćemo sve provesti kroz gruntovnicu. I napravio sam tako... Međutim, kad sam s novim ugovorom došao u gruntovnicu, s potvrdom da sam platio i porez, u gruntovnici su mi rekli da Ivana Pristava koji je upisan kao vlasnik (s adresom iz Ljubljane u kojoj je živio i radio) u gruntovnici i Ivana Pristava upisanog u ugovor s OIB-om te potpunom adresom u Dragoslavcu – oni prepoznaju kao dvije osobe! Da njima treba potvrda da je otpušten iz slovenskog državljanstva, da ne znam više ni sam što ne štima... Ne razumijem: dva javna bilježnika identificirala su prodavatelja potpuno, područni ured Porezne uprave u Čakovcu identificirao je i mene kao kupca i I. Pristava kao prodavatelja s hrvatskim OIB-ima, adresama, piše da je promet nekretnina ostvaren između poreznih obveznika tog i tog s OIB-om i tog i tog s OIB-om, navedene su adrese...
Nisam dobio nikakvu pisano odbijenicu, nikakvo tumačenje temeljem kojeg zakona ja moram dokazati da je identitet prodavatelja točan? I. Pristav je u godinama, ja bih sad morao maltretirati starijeg čovjeka i voziti ga u Ljubljanu po nekakave potvrde koje naša državna uprava ionako već ima - jer kako bi inače prodavatelj imao hrvatsko državljantvo, OIB, kako bi bio porezni obveznik Republike Hrvatske?! Na najpošteniji način napravio sam sve što je trebalo, a sad sam izložen pravoj činovničkoj zlovolji... Godinama sam radio u inozemstvu, došlo je vrijeme da se život drugačije organizira, znam kako funkcioniraju svari u Europskoj uniji, mislio sam i tu je sve u redu. Ali ne, nije... (MB)

Izvor: 3041