Arhiva 24.12.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:51.

Međimurje je uspješnije od ostatka Hrvatske, na što moramo biti ponosni

Nekoliko dana nakon radne sjednice, u utorak je održana i svečana sjednica Skupštine Međimurske županije, koja se tradicionalno održava povodom završetka kalendarske godine te predstojećih božićnih i novogodišnjih blagdana. Istoj su prisustvovali potpredsjednica Hrvatskog sabora Dragica Zgrebec, saborska zastupnica Nadica Jelaš, saborski zastupnici Dragutin Glavina i Mario Moharić, uz domaćine župan Međimurske županije Matiju Posavca, predsjednika Skupštine Međimurske županije Mladena Novaka, zamjenike župana Zorana Vidovića i Sandru Herman, te gradonačelnika Čakovca Stjepana Kovača i Murskog Središća, Dražena Srpaka, kao i načelnike međimurskih gradova i općina, njihove zamjenike i sve vijećnice i vijećnike županijske skupštine. Međimurje je svojim radom često istaknuto kao primjer koji treba slijediti, u gospodarstvu koje bilježi najbolje rezultate, stanju nezaposlenosti, poduzetništvu ili pak korištenju fondova Europe unije. U proljeće 2013. godine održani su lokalni izbori, nakon njih 20. lipnja konstituiran saziv Skupštine Međimurske županije, a u godinu i pol dana mnogo je toga učinjeno, što je naglasio predsjednik Skupštine. „Dobro smo se nosili s izazovima s kojima smo bili suočeni, a nakon što smo na šest sjednica raspravljali o 110 točaka dnevnog reda, svojim odlukama postavili smo pokret za uspješno djelovanje izvršne vlasti. Zbog čega s punim pravom možemo reći da je Međimurje krenulo putem koji mora slijediti cijela Hrvatska“, objasnio je Novak i dodao kako je unatoč nekim razmiricama i nesporazumima, cilj uvijek svima isti. „Uspjeli smo doći do rezultata po kojima smo predvodnici u Hrvatskoj, a do njih došli kroz vrlo konstruktivne rasprave unutar Skupštine. Bilo je različitih, nerijetko i sučeljenih stavova, ali svi su oni prošli s ciljem boljitka naše županije.“

 

Jednu pozitivnu godinu po Županiju, svojim je govorom zaokružio međimurski župan Posavec. Započeo je s financijskom slikom Županije, uvođenjem aktivnih mjera štednje na početku mandata, u prvom redu rezovima na plaćama i takozvanom hladnom pogonu, ali i smanjenju duga, pa je tako prema dobavljačima sa 29 pao na 8,7 milijuna kuna. “Dat ću sve od sebe da Međimurska županija bude u potpunosti bez dugova i minusa“, rekao je i dodao kako je iza nas jedna od pozitivnijih godina za gospodarstvo Međimurja. „U ovoj godini iz programa resornih ministarstava stiglo je preko 30 milijuna kuna bespovratnih sredstava u Međimurje, raste broj poduzetnika, prihodi, izvoz i broj investicija, a i nakon nekoliko godina graditeljstvo ima pozitivne rezultate. Broj nezaposlenih u 12 mjeseci manji je za oko 2100“, dodaje župan i naglašava kako je u najboljim vremenima županiju imala 4950 osoba na Zavodu za zapošljavanje. „Naš cilj do kraja mandata je da to premašimo. Ambiciozno, ali nije neostvarivo“, rekao je pritom, između ostalog, naglasivši oko 1,1 milijardu vrijedne investicije, projekt besplatnih udžbenika, asistenata u nastavi i druge projekte po kojima je Međimurje primjer i prednjači u zemlji i Europi te objasnio kako sada više nego ikada snaga argumenta postaje ključ uspjeha, kako u provođenju politike, tako i borbi za svoju regiju. „Nitko ne može osporiti da mijenjamo sliku na bolje i da stvaramo primjer Međimurja kao bolje, uspješnije i pravednije Hrvatske. Neke druge Hrvatske. I to mi je cilj. Oduvijek je Međimurje bilo uspješnije od ostatka zemlje, ali su Međimurci to uzimali zdravo za gotovo, bilo je bitno raditi, da se posao odrađuje u tišini, bez velike pompe i samozatajno. To je ono što sam odlučio promijeniti jer moramo biti ponosni na ono što radimo, moramo to isticati gdje god možemo i samo temeljem konkretnih brojki, rezultata tražiti ono što nam i pripada“, za kraj je dodao župan Posavec. 

 

Svečarski ton sjednice upotpunili su nastupi Karoline Matjašec i Martine Jakšić te Vokalne skupine Zrinski Nedelišće, a emitiranjem nagrađenih filmova Škole animiranog filma Čakovec dano još jednom priznanje mladim umjetnicama Rajni Međimurec, Emi Bogdan, Uni Jakšić i Evi Jalušić, za osvajanje prestižnih nagrada na natjecanju u Chicagu. Ujedno je to bio odličan uvod u proslavu 40. rođendana ŠAF-a u veljači. 

 

Izvor: 3113