Arhiva 12.12.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

MEĐIMURJE-PLIN: Dva kandidata za direktora

Nadzorni odbor Međimurje–Plina nije se uspio usuglasiti oko imena kandidata za budućeg direktora ove tvrtke, pa će za predstojeću skupštinu društva umjesto, kako je to uobičajeno - jednog, biti predložena dva kandidata – sadašnji direktor Vladimir Ivković i gradski pročelnik Nenad Hranilović. Prema društvenom ugovoru, izbor direktora vrši Skupština društva na prijedlog Nadzornog odbora koji vrši odabir između potencijalnih kandidata. U pravilu, Skupština bez puno rasprave potvrđuje prijedlog Nadornog odbora jer se smatra da je prijedlog NO-a i (politički) usuglašen između vlasnika, ali u ovom slučaju toga suglasja nema. Predsjednik Nadzornog odbora, župan Ivica Perhoč, koji je u NO-u predstavnik najvećeg (su)vlasnika, Grada Čakovca, tvrdoglavo se drži isključivo “stručnih kriterija”, pa brani stav da je sadašnji direktor, HDZ-ovac Vladimir Ivković najbolji (stručni) odabir između četiri kandidata koji su se prijavili na natječaj.
S druge strane, gradonačelnik Čakovca Branko Šalamon koji u ime Grada, osim Perhoča, u Nadzornom odboru Međimurje-Plina ima još jednog čovjeka, zamjenika predsjednika Nadzornog odbora, za direktorsko mjesto preferira kandidata Nenada Hranilovića, HNS-ovca. Budući da se nisu mogli dogovoriti oko prijedloga kandidata za Skupštinu, Nadzorni odbor je vrući krumpir oko izbora prebacio samoj Skupštini koja će se sastati u petak, 16. prosinca.
Zanimljivo je da je deveteročlani Nadzorni odbor glasao neodlučeno 4:4, a odlučujući glas trebao je biti upravo županov. Da je poslušao želju vlasnika, Grada Čakovca, kao jedini kandidat pred Skupštinom našao bi se upravo Hranilović.
Ovako si je Perhoč, osim što će sam sebi bezuspješno pokušati dokazati da u izboru čelnih ljudi javnih poduzeća ne bi trebalo biti politike, dodatno zakomplicirao položaj. Naime, politika će itekako odigrati ulogu, posebno sada kad Perhoč otvoreno podržava kandidata iz poraženog HDZ-a, a Perhoč će u ovoj igri, osim ako ne uspije izlobirati dovoljan broj glasova za Skupštinu suprotno volji Čakovca, zasigurno izgubiti. Vlasnici Međimurje–Plina tada će najvjerojatnije morati tražiti i novog predsjednika Nadzornog odbora jer Perhoč više neće moći ostati na tom mjestu. Osim pitanja oko imena budućeg direktora Međimurje-Plina, odnos glasova unutar Skupštine razriješit će i tko će u predstojećem repozicioniranju odnosa unutar međimurskog SDP-a krenuti s bolje startne pozicije - Branko Šalamon ili Ivica Perhoč kojemu SDP-ov čakovečki ogranak neće lako zaboraviti što se niti jedan od njihova tri kandidata nije našao na listi za Sabor. Iako je po stranačkom Statutu pravo odabira kandidata pripalo Zoranu Milanoviću, u čakovečkom gradskom ogranku misle da Perhoč nije pokazao dovoljno žara za lobiranje kod Milanovića.
Ono što posebno smeta većinu SDP-ovaca je činjenica da će njihovom koalicijskom partneru HNS-u, nakon čelnog mjesta u Županijskoj upravi za ceste, sada najvjerovatnije pripasti i mjesto direktora Međimurje–Plina. S druge strane, Međimurje-Plinu slijedi unutarnja reorganizacija. Moguće su i promjene u vlasničkoj strukturi budući da su se već pojavile ponude za prodaju udjela pojedinih općina i gradova.
Najsvježija je ona Grada Mursko Središće koji prodaje nešto manje od dva posto udjela. Tko će i hoće li netko kupiti, vidjet će se, ali kao “noćna mora” Međimurcima - kao mogući kupac spominje se varaždinski “Termoplin”. Hranilović bi, nagađa se, za takve aranžmane buduće trgovine bio “podatniji” od Ivkovića.

P.S. Zašto Perhoč „gura“ Ivkovića? Mnogi se sjećaju da je na lokalnim izborima prije dvije i pol godine, kada se Ivica Perhoč kandidirao za župana, lijepa financijska pomoć u kampanji Perhoču stigla upravo iz redova HDZ-a. Vraća li sada taj dug?

Izvor: 2955