Arhiva 11.03.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

MEĐIMURJE UVOZI GRAĐEVINARE!

U 2009. godini Policijska uprava međimurska napisala je 201 radnu dozvolu za strance

Policijska uprava međimurska u 2009. godini je izdala 201 radnu dozvolu za strance koji rade u Republici Hrvatskoj. Godišnju kvotu radnih dozvola za produženje već izdanih radnih dozvola i za novo zapošljavanje stranaca utvrđuje Vlada RH, pa je tako unutar kvote za novo zapošljavanje (PU međimurska i Policijska postaja Prelog) izdano 75 radnih dozvola, a za produženje već izdanih radnih dozvola u kvoti izdano ih je 107. Van kvote, za novo zapošljavanje izdane su tri radne dozvole i produženo još 16 radnih dozvola.
Zanimljivo, najviše radnih dozvola za strance izdano je u djelatnosti građevinarstva. Tako je Međimurje graditeljstvu d.o.o. Čakovec, izdano 40 radnih dozvola za produženje radnih dozvola u kvoti. U isto vrijeme, tvrtki Kuki graditeljstvo d.o.o. Čakovec, firmi kćeri Međimurje graditeljstva, registriranoj na istoj adresi (Zagrebačka 42 a), izdano je 39 radnih dozvola za produženje radnih dozvola u kvoti i 24 radne dozvole za novo zapošljavanje u kvoti. Radne dozvole za strance građevinare (12 za produženje i 2 za novo zapošljavnje) ishodila je i tvrtka Maestral d.o.o Čakovec, dok je Sovi d.o.o. iz Preloga produženo 37 i izdano 7 dozvola za novo zapošljavanje u kvoti. Egri d.o.o. Čakovec odobreno je 14 radnih dozvola za novo zapošljavanje, a u djelatnosti građevinarstva još je nekoliko manjih tvrtki dobilo produženje radne dozvole za strance ili pokoju radnu dozvolu za novo zapošljavanje.
U građevinarstvu su najzastupljenji strani radnici iz susjedne Bosne i Hercegovine.
U djelatnosti trgovine produženo je 7 radnih dozvola, uglavnom Kinezima, a jedan stranac (Talijan) zaposlen je i u županijskom poduzeću, Međimurskoj energetskoj agenciji kao stručni suradnik. Njemu je radna dozvola produžena, a zaposlen je na određeno vrijeme od godinu dana u svibnju protekle godine.
Policija kod izdavanja radnih dozvola za strance ne kontaktira s područnim zavodima za zapošljavanje, ali od tražitelja zahtijeva precizno obrazloženje potrebe zapošljavanja strane radne snage, uz povremene kontrole jesu li radnici za koje su tražene radne dozvole stvarno zaposleni i uredno prijavljeni.
V.Trstenjak

Izvor: 2863