Arhiva 18.09.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:49.

Međimurju zaprijetila vodena katastrofa

Obilne kiše koje su pale u nedjelju navečer u gornjem Međimurju, a i nadolazeći vodeni val na Muri zaprijetili su u nedjelju katastrofom u Međimurju. Alarm je oglašen u Općini Nedelišće u 3 sata ujutro. Nakon izvanredno obilne kiše, prema nekim podacima najvećeg intenziteta oko Gornjeg Mihaljevca, voda koja se slijevala u nizinu naglo je ugrozila nekoliko naselja, u prvom redu Trnovec, Parag i Macinec, dok je val vode koji se spuštao Trnavom zatim zaprijetio i Nedelišću. 

Na mjestima je i prešao nasip te također počinio dosta štete, a kasnije ugrozio i Malu Suboticu i Palovec.

U prostorima Općine Selnica u nedjelju, prijepodne stoga je održan izvanredni sastanak Stožera zaštite i spašavanja Međimurske županije kojem su predsjedali načelnik Stožera Zoran Vidović i župan Međimurske županije Matija Posavec. 

Najkritičnije je bilo u nekoliko naselja Općine Nedelišće, kako je izvijestio Vidović, zbog izlijevanja Trnave, i u Gradu Mursko Središće u kojem su proglašene izvanredne mjere obrane od poplave jer je Mura već u nedjelju, oko 12:30 sati dosegla vodostaj od 450 centimetara. Vrhunac vodnog vala na Muri bio je najavljen za ponedjeljak. Srećom, vodostaj Trnave već je u nedjelju počeo opadati, a najavljeno je da narednih nekoliko dana neće biti značajnijih padalima.

Na teren su izašle sve raspoložive snage, pripadnici Javne vatrogasne postrojbe i više od 310 vatrogasaca iz dobrovoljnih vatrogasnih društava, ekipe HEP-a koji brinu o oko 150 kućanstava koja su tijekom dva dana vikenda ostala bez električne energije, ŽUC-a koji od petka poslijepodne sanira novonastala klizišta, posebice u gornjem Međimurju, nakon odrona i ulegnuća, PU međimurske čija je interventna policija spremna u svakom trenutku, Međimurje-Plina, pa čak i ronioci koji su angažirani u obrani Sv. Martina na Muri, kako u jednom dijelu naselja ne bi došlo do potopa. Na ugrožena mjesta dostavljeno je 10 tisuća vreća s pijeskom, po traženju župana Posavca dopremljene su iz Centra za obranu od poplava u Varaždinu. 

U koordinaciji s Hidrotehnikom i tvrtkama suradnicima ŽUC-a, dogovoreno je da se rasporede u svaku općinu i grad u kojima se ukaže potreba.  Vodu se moralo ispumpavati širom Međimurja - iz obiteljskih kuća, dvorišta, podruma i gospodarskih objekata te iz jezera i retencija. Međimurje je posjetio glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković, a župan Posavec upozorio ga je da nam za ovakve situacije nedostaje pumpi i zamolio ga da nam ih se što prije dopremi. Zapovjednik je prihvatio prijedlog, pa u Međimurje dolazi 15 do 20 novih pumpi. Stožer zaštite i spašavanja, na čelu sa županom i njegovim zamjenikom, i u ponedjeljak je, zajedno sa svim stručnim službama, obilazio ugrožena, a sve nadležne županijske službe bile su u maksimalnoj pripravnosti.

Dražen Kovač

Snimio Dubravko Lesar

Izvor: 3099