Arhiva 09.05.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:44.

Međimurska kobila Lasta oždrijebila dvojke!

Prošlog tjedna u noćnim satima između nedjelje i ponedjeljka Drago Vurušić iz Ivanovca sa sinom Igorom bio je u popriličnoj strci: njegova petogodišnja međimurska kobila Lasta (MK 260006909) počela se ždrijebiti.
Odmah je pozvao u pomoć prijatelja Roberta Črepa, također člana Udruge uzgajivača međimurskog konja Međimurec, jer sam nije imao potrebnog iskustva. Pokazalo sa da je dobro što je pozvao pomoć.
- Izgledalo je sve normalno, kaže R. Črep koji ima više iskustva s konjima, ali kad se Lasta oždrijebila, činilo mi se da ipak nije sve gotovo. Muški ždrebić bio je nekako sitan, a kobila je još uvijek izgledala “puna”, pa sam rekao - Drago, tu bude još jedno ždrijebe... I stvarno, prvo s jednom, pa onda s drugom nogom najavila je svoj dolazak na svijet i ždrebička. Sve skupa za dva sata, ždrijebljenje je bilo gotovo, a oba ždrebeta postavili smo na noge... Muškom ždrebiću trebalo je iz ruke (snašli smo se s injekcijskom špricom) dati kolostrum koji smo izmuzli, a ždrebičkica je sisati počela sama jer je i nešto jača.
Ujutro je Drago pozvao Ivana Labaša, iskusnog veterinara iz Preloga, da obavi svu veterinarsku prevenitvu sa ždrebadi i kobilom, a za njega je bilo još posla:
- Morao sam naučiti maloga (ždrebića, op.n.) gdje je vime kobile. Pazio sam ga da se nasiše dosta, a veterinar je kontrolirao je li se kobila očistila, da ne zaostane komad posteljice i ne nastanu komplikacije... Dobro je, sve je sretno prošlo. Lasta je dobro, normalno jede, pije, a i ždrebad je sve življa...
Dvojke koje je oždrijebila Lasta prve su (preživjele) dvojke u kontroliranom uzgoju UUMK-a Međimurec. U proteklih nešto više od desetak godina jedna je kobila u uzgojnom krdu međimurca u visokoj bređosti uginula noseći dvojke, a jedna je, također u visokoj bređosti, imala pobačaj, što joj je zapravo spasilo život. Iznimno je rijetko da kobila oždrijebi dvojke bez komplikacija i uz preživljenje oba ždrebeta. Otac ždrebadi je iz Mađarske uvezen oplemenjivač uzgoja, pastuh Čongor (5075 Hobol-97 Csongor), Vladimira Belovića iz Totovca.
Za po doma, ždrebiće će Drago zvati Čipo i Čipka, no, njihova imena za rodovnike bit će kompliciranija kombinacija slova i brojki. Ta ždrebad ima pun pedigre u četiri generacije s majčine strane i više od osam generacija s očeve. (MB)

Izvor: 3080