Arhiva 19.07.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

Međimurska poculica Nade Mance u Japanu

Istraživačicu Svetomarske čipke, umirovljenu učiteljicu Nadu Mance iz Čakovca nedavno je iznenadila pošiljka iz Japana.
U omotnici je pronašla toplo pismo pisano na hrvatskom i engleskom jeziku i fotografije operne pjevačice Mihoko Shirakawa iz Tokija koja je na svom koncertu u prijestolnici Japana izvela pjesmu Fala, odjevena u šestinsku nošnju s Međimurskom poculicom na glavi! Poznavajući Nadin trnovit istraživački put svijetom baštine, primadona Mihoko još joj je jednom poželjela iskazati poštovanje.
- Primadona Mihoko Shirakawa je supruga negdašnjeg veleposlanika Japana u Republici Hrvatskoj i nas dvije smo se prvi put slučajno susrele na jednom sajmu 2007. godine, kada je od mene kupila čipku. Odmah sam vidjela da se radi o ženi koja duboko poštuje izvorne proizvode, hrvatsku kulturu i baštinu. Susrele smo se još dva puta u narednim godinama, a jednom sam joj prilikom poklonila Međimursku poculicu.
Ovom pošiljkom u koju je stavila i male poklone, tradicijske izrade iz japanske baštine, priuštila mi je radost i iskazala veliku čast. Smatram da je to jedan od primjera kako ljudi iz dalekih civilizacija prepoznaju naše vrijednosti i daju im značaj koji i zaslužuju.
Na žalost, često i veći značaj nego što smo mi sami kadri učiniti za vlastite vrijednosti - kaže Nada Mance, pokazujući rukom ispisanu poruku japanske operne pjevačice.Međimurska poculica za koju je Nada Mance nedavno dobila i oznaku Izvorno hrvatsko i dalje putuje svijetom pronoseći ljepotu - svoje je mjesto našla i u španjolskom časopisu za kulturu.
Željka Drljić

Izvor: 2986