Arhiva 10.08.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

Međimurska vina sve traženija i na srednjem Jadranu

Proteklog vikenda osmorica vinara iz Međimurja, članova Udruge Hortus Croatiae, izložila je svoja vina na 1. zadarskom festivalu vina i hrane pod nazivom Donat Wine festival. Organizirala ga je zadarska udruga vinara i vinogradara Vina Liburna, TZ Grada Zadra i TZ Zadarske županije. Manifestacija je okupila izlagače vina iz gradova i županija prijatelja Grada Zadra i Zadarske županije, a uz vinogradare iz Međimurja i Iloka, došli su i vinari iz talijanske Reggio Emilie.
Srdačnu dobrodošlicu posjetiteljima su poželjeli Damir Jurjević, predsjednik udruge Vina Liburna, gradonačelnik Zvonimir Vrančić te župan Stipe Zrilić. Na svečanom otvorenju bio je i međimurski dožupan Matija Posavec koji je i začetnik suradnje međimurskih i zadarskih vinara. Oni su, na poziv dožupana, gostovali u svibnju na Danima vina Urbanovo u Štrigovi. Uzvratnom pozivu u Zadar odazvali su se: obitelj Dvanajščak-Kozol iz Dragoslavca, obitelj Jakopić iz Železne Gore, obitelj Kocijan iz Štrigove, obitelj Cmrečnjak iz Svetog Urbana, Danica i Boris Novak iz Banfija, Vladimir Horvat iz Svetog Urbana, obitelj Kunčić iz Banfija i obitelj Nemec iz Štrigove.
Brojni posjetitelji sajma u sva tri dana pokazali su veliko zanimanje za međimurska vina, pa su sklopljeni i novi poslovi s tamošnjim ugostiteljima. Mnogi od njih najavili su i svoj dolazak u Međimurje.
Poseban doživljaj na otvorenju bio je nastup trenutno najpopularnije klape Intrade sa solistom Tomislavom Bralićem. Svjetski poznati kuhari iz Zadra priredili su Cooking show s čak 3.000 porcija mesnog i ribljeg menija, a barmeni svjetskog glasa oduševili su posjetitelje coctail showom.
Ukupno gledajući, bilo je to jedno od najboljih mjesta za prezentaciju odličnih međimurskih vina koja su u sezoni jako tražena i na srednjem Jadranu.
Ivica JURGEC

Izvor: 2937