Arhiva 18.03.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 20.02.2017. 07:43.

Međimurska županija dokazano je najbolja u poduzetništvu

Koje mogućnosti hrvatski poduzetnici mogu iskoristiti kao građani Europske unije te koje njima dostupne strategije i mjere postoje na državnoj razini, danas je odgovorila konferencija „Mogućnosti i izazovi hrvatskih poduzetnika u EU-u“. U organizaciji Informacijskog centra Europe Direct Čakovec koji djeluje u okviru Međimurske županije te Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, najsjevernijoj županiji stigla je time nova potvrda uspješnog rada lokalnog poduzetništva, a time i gospodarstva u cjelini.

Da je u ovoj sredini zadovoljan učinjenim na pragu razvoja poduzetništva, još je jednom svojim dolaskom potvrdio voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević koji je u šest mjeseci drugi puta odlučio posjetiti Međimurje. „U rujnu prošle godine ovdje smo otvorili jedan od 13 EDIC Centara i tada smo obećali europske teme dovesti iz Bruxellesa i Zagreba u Međimursku županiju. Kada je tema poduzetništvo vi ste dokazali da ste u tome najbolji i najvrjedniji te uz to izrazito poduzetnički orijentirani“, objasnio je Baričević dodavši da Međimurci znaju kako iskoristiti sve što Europa nudi, a to je rijetkost. Da postoji prava lepeza mogućnosti na koje se poduzetnici mogu osloniti i na koje mogu računati, od kredita i strategija do mjera kojima mogu unaprijediti svoje poslovanje kao građani Europske unije, dokazano je ovom konferencijom, ali i panel diskusijom organiziranom za poduzetnike triju županija, uz domaćina Međimursku, ujedno Varaždinsku i Koprivničko – križevačku.

Tajnu uspješnosti otkrio je župan Međimurske županije Matija Posavec. „Ključni segmenti u poslovanju su red, rad i odgovornost, jer ako niste kvalitetni i konkurentni nećete napredovati. Mi napredujemo, što je samo priznanje našem gospodarstvu, u čemu itekako pomaže efikasnost javne uprave koja je iznad europskog standarda“, objasnio je međimurski župan. Izravan poticaj međimurskom gospodarstvu pak će svakako biti i povoljniji uvjeti kreditiranja programom „Kreditom do uspjeha“, ali i sredstva iz Poduzetničkog impulsa, koje je prilikom svog drugog posjeta Međimurskoj županiji u dva tjedna ponovio Dražen Pros, zamjenik ministra obrta i poduzetništva. „Iz EU fonda za europski razvoj poduzetnicima je na raspolaganju do 2020. godine 970 milijuna eura, točnije nikada više sredstava. Poduzetnički impuls podijeljen je u tri programska područja, a već ćemo sljedeći tjedan raspisati i prvi javni natječaj vrijedan 1,2 milijarde kuna, usmjeren na izgradnju i proširenje proizvodnih kapaciteta te ulaganja u opremu“, naglasio je Pros i dodao kako ne sumnja kako će se međimurski poduzetnici ponovo iskazati jer se rad Međimurske županije na tom planu u protekle tri godine dokazao kao jedan od primjera kako na pravilan način koristiti sredstva iz nacionalnog Proračuna namijenjena malom gospodarstvu te iz fondova EU. Upravo su to neki od segmenata kojima se u Međimurju investitoru olakšava ulaganje, omogućuje lakše poslovanje, time povećava broj investicija i izvoz.

Nove prilike za poduzetnike i gospodarstvenike otvaraju se već 27. travnja kada Međimurska županija s Poslovnim dnevnikom provodi projekt Poslovni uzlet, kao podršku malim i srednjim poduzetnicima i obrtnicima kroz besplatne edukacije i seminare.

Izvor: 3125