Arhiva 28.09.2017. 00:00. Zadnja izmjena: 29.09.2017. 10:29.

Odlični uvjeti i kvalitetna radna snaga koja je spremna obavljati najteže zadatke

Međimurska županija privlači investitore u Hrvatsku

Međimurska županija jedna je od rijetkih u kojoj se zaposlenost povećala čak za 2,7 posto. Prema podacima s kojima raspolažemo ovdje ima preko 30.200 zaposlenih najviše, u trgovini i prerađivačkoj industriji.

Financijski pokazatelji također idu u prilog te županije jer prema Fininim podacima ukupni prihodi tvrtki iz tog kraja rastu više nego prije. To je upravo i jedan od neosporivih dokaza da je orijentacija Međimurja prema izvozno orijentiranim ulagačima izuzetno dobra. Ova najsjevernija županija se može pohvaliti ne samo porastom zaposlenosti i odličnih uvjeta za strane investitore već i činjenicom da kao mala županija unatoč krizi ima vanjskotrgovinski suficit.

Naime izvozi 4,2 posto ukupnog hrvatskog izvoza, a uvozi samo 1,9 posto od ukupnog uvoza Hrvatske. Industrijska zona ovog kraja Hrvatske je pravo mjesto za strane investitore i baš iz tog razloga sve veći broj investitora se bori za mjesto u industrijskoj zoni Međimurja.

Upravo ta regija je privukla MZT koji je danas najveći sajt u Hrvatskoj koji nudi poker igre na internetu.

Odlični uvjeti, kvalitetna radna snaga koja je spremna obavljati najteže zadatke, odličan geografski položaj samo su neki od faktora zbog kojeg se baš toliki broj investitora bori za svoje mjesto u ovoj županiji.

Više od dvije tisuće tvrtki trenutačno posluje u Međimurskoj županiji. Međimurje je bogato prirodnim ljepotama, a okružuju ga rijeke Mura i Drava. Hidroelektrana na rijeci Dravi opskrbljuje lokalno i šire područje ovog dijela Hrvatske električnom energijom. Veliki projekti koji predstoje ovom kraju i koje je podržala Europska komisija bit će ostvareni u narednom periodu.

Istraživanje na Ininoj bušotini odnosno termalne vode su već objavljena i radi se na iskorištavanju tih termalnih voda gdje bi uskoro trebali početi i radovi. Čak i plaća koja je za 22 posto niža od državnog prosjeka, počinje rasti s dolaskom investitora.

Cilj županije je omogućiti veće plaće i smanjiti nezaposlenost. Turistička ponuda ovog kraja je također vrijedna spomena s obzirom na to da kraj obiluje netaknutom prirodom.