Arhiva 25.04.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:42.

Međimurska županija slavi 21. rođendan

Predstavnici Organizacijskog odbora - prof. dr. sc. Dragutin Feletar, predsjednik Zrinske garde Čakovec Alojzije Sobočanec te predsjednik čakovečkog Ogranka Matice hrvatske dr. sc. Stjepan Hranjec na konferenciji za novinare održanoj u četvrtak, 10. travnja prezentirali su program proslave Dana i ujedno 21. obljetnice osnutka Međimurske županije te trećeg državnog spomen-dana Zrinskih i Frankopana. Pokrovitelj svečanosti je predsjednik hrvatskog Sabora Josip Leko, a događanja će se odvijati u Čakovcu, Bečkom Novom Mjestu i Zagrebu.
Subota,
26. travnja
Proslava počinje u subotu, 26. travnja okupljanjem povijesnih postrojba iz Hrvatske i Mađarske na već tradicionalnoj smotri u Čakovcu.
U 9,30 sati postrojbe na čijem će čelu biti konjanik, uz pratnju bubnjara Zrinske garde i Puhačkog orkestra Općine Nedelišće, proći će u mimohodu središtem grada, nakon čega u 10 sati u župnoj crkvi svetog Nikole biskupa slijedi misno slavlje koje će predvoditi vojni biskup, monsinjor Juraj Jezerinac.
U 11,15 sati svi će krenuti do Trga Republike na kojem će se postrojiti i podnijeti prijavak županu Matiji Posavcu. Zapovjednici postrojba ujedno će položiti vijenac i zapaliti svijeće kod spomen-ploče poginulim i nestalim braniteljima iz Domovinskog rata, nakon čega će prigodan program održati Zrinska garda.
Nedjelja,
27. travnja
Nedjeljna proslava nastavit će se u Bečkom Novom Mjestu u kojem su 30. travnja 1671. godine pogubljeni hrvatski velikani i mučenici Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan. Tamo će se okupiti predstavnici Matice hrvatske, Družbe Braća hrvatskog zmaja - Zmajski stol Čakovec i Karlovac, Zrinska garda, parovi u međimurskim narodnim nošnjama i drugi zainteresirani, a pridružit će im se i izaslanstvo Veleposlanstva Republike Hrvatske u Austriji. Uz polaganje vijenaca i paljenje svijeća, prigodno slovo i molitvu u 10 sati na mjesnom groblju, na grobu u kojem su do 1919. godine bili posmrtni ostaci Zrinskog i Frankopana, vijenci će se položiti i na mjestu samoga pogubljenja. Na kraju slijedi misa zadušnica.
Srijeda,
30. travnja
Na sam Spomen-dan i Dan Županije u srijedu, najprije će kod zgrade Međimurske županije biti otkriveno poprsje Petra Zrinskog, rad akademskog kipara Mihaela Štebiha. Jedno je već postavljeno kod Hrvatskog vojnog učilišta Petar Zrinski u Zagrebu, a rezultat je suradnje Zrinske garde i Hrvatske vojske. U 17 sati na Trgu svetog Marka postrojit će se Zrinska garda, uz prijavak predsjedniku Sabora.
Garda će zatim u mimohodu proći Tkalčićevom ulicom do Trga bana Josipa Jelačića i zagrebačke katedrale. U katedrali će iznad kripte iza glavnog oltara u kojoj su pohranjeni posmrtni ostaci Zrinskog i Frankopana izaslanstva iz više gradova i mjesta Zrinskih te udruga, institucija i Hrvatske vojske u 18 sati položiti vijence.
Potom slijedi misno slavlje koje će predvoditi varaždinski biskup monsinjor Josip Mrzljak. Prema najavi, misi će prisustvovati i hrvatski branitelji s obzirom da su pojedine postrojbe u Domovinskom ratu nosile imena hrvatskih velikana Zrinskih i Frankopana.
Velimir Kelkedi

Izvor: 3078