Arhiva 23.12.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:13.

Međimurske popevke i u Mađarskoj

Na inicijativu skupine tadašnjih članova Ogranka Seljačke sloge Nedelišće, u Nedelišću je daleke 1971. godine održana prva smotra hrvatskih pučkih popevki iz Međimurja - MEĐIMURSKE POPEVKE. Otada pa do danas, održano je 26 smotri. Glavni organizator svih njih bila je nedelišćanska KUU Seljačka sloga, a najveći dio troškova organizacije te jedinstvene manifestacije podmirivala je Općina Nedelišće. Zbog velikog zanimanja za smotru, za Međimurske popevke se od 2007. godine organiziraju dvije predsmotre - u Murskom Središću i Donjem Kraljevcu, a unazad tri godine i Dječja smotra međimurskih popevki u Toplicama sveti Martin...
Novinar, publicist i naš dugogodišnji stalni suradnik Franjo Preložnjak, inače i veliki zakljubljenik u međimursku narodnu kulturnu baštinu, posebno u međimurski izvorni melos, prije šest mjeseci inicirao je organizaciju još jedne predsmotre za središnju smotru Međimurske popevke - predsmotru za pomurske Hrvate (u Mađarskoj).
Njegova inicijativa, koja je vrlo značajna za daljnje obogaćivanje smotre Međimurske popevke, a posebno za kulturni život pomurskih Hrvata, naišla je na punu podršku, redom, stručne komisije Popevki, Organizacijskog odbora smotre, Seljačke sloge Nedelišće, Upravnog odbora Zajednice HKUU-a Međimurske županije, Odbora za međimurske popevke Zajednice te Skupštine Zajednice hrvatskih kulturno-umjetničkih udruga Međimurske županije. Među pomurskim Hrvatima prvi je zanimanje za predsmotru pokazao KUD Sumarton iz Sumartona (Tótszentmártona) na čelu kojeg je Joža Đurić, a potom i Društvo Horvata kre Mure.
Ovih dana, točnije u ponedjeljak, 13. prosinca u Sumartonu je potpisan Sporazum o organiziranju predsmotre Međimurske popevke za Hrvate u Pomurju između KUU-a Seljačka sloga Nedelišće i Odbora za međimurske popevke Zajednice HKUU-a Međimurske županije te Društva Horvata kre Mure. S međimurske strane, Sporazum su potpisali Franjo Preložnjak, inicijator održavanja predsmotre, Jasna Hajdinjak, predsjednica Seljačke sloge Nedelišće, i Ljudevit Bošćak, predsjednik Odbora za međimurske popevke Zajednice HKUU-a Međimurske županije, a u ime pomurskih Hrvata Ladislav Gujaš, predsjednik Društva Horvata kre Mure.
Potpisivanju Sporazuma nazočili su i Katarina Konczer, ravnateljica Institucije za kulturu županije Zala, zatim Darko Dania, zamjenik načelnika Općine Nedelišće te članovi Predsjedništva Društva Horvata kre Mure.
Prije potpisivanja Sporazuma, o razvojnom putu smotre Međimurske popevke i njezinom značaju govorio je Franjo Preložnjak, a u raspravu su se, uz ostale, uključili i Katarina Konczer, Ladislav Gujaš, Jasna Hajdinjak, Ljudevit Bošćak, Darko Dania i drugi.
Prva predsmotra Međimurske popevke za pomurske Hrvate održat će se 19. veljače u Keresturu (Murakeresztúru). Domaćin će biti Opći kultu
rno-prosvjetni centar “Nikola Zrinski” Kerestur, a glavni organizator Društvo Horvata kre Mure. Uz stare kajkavske izvorne napjeve pomurskih Hrvata, na predsmotri će se izvoditi i izvorne međimurske pučke popevke.
Snimila Bernadett Blazsetin

Izvor: 2904