Arhiva 23.02.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:13.

Međimurske popevke prvi put i u Mađarskoj

Smotra Međimurske popevke koja se u Nedelišću održava od 1971. godine (s predsmotrama u Donjem Kraljevcu i Murskom Središću unazad pet godina) od subote, 19. veljače od županijske je prerasla u kulturnu manifestaciju međunarodnog ranga. U subotu je, po prvi put, organizirana i predsmotra za pomurske Hrvate u Mađarskoj. Predsmotra je održana u prekrasnom domu kulture u Keresturu (Murakeresztúr), vrlo uspješan organizator bilo je “Društvo Horvata kre Mure”, a primjeran domaćin Kulturno-obrazovni centar “Nikola Zrinski” Kerestur.
Na početku programa brojnim izvođačima, gostima i posjetiteljima obratio se Ladislav Gujaš, predsjednik “Društva Horvata kre Mure”, a potom i prigodnim riječima Laszlo Pinter, zastupnik u Parlamentu Republike Mađarske i član njegovog odbora za vanjsku politiku, te Matija Posavec, zamjenik međimurskog župana. Uz njih, smotru su pratili i Silvija Malnar, prva tajnica Veleposlanstva Republike Hrvatske u Budimpešti, Mladen Horvat, načelnik Općine Nedelišće koja je glavni financijer središnje smotre Međimurske popevke, i Dejan Buvač, predsjednik Zajednice HKUU-a Međimurske županije, a među gostima i uzvanicima bila je i Elizabeta Toplek, popularna Teta Liza iz Donje Dubrave, najistaknutija naša pjevačica izvornih međimurskih pučkih popevki.
U ime gostoljubivih domaćina, sve je sudionike predsmotre pozdravio Lajos Pavlicz, načelnik Općine Kerestur (Murakeresztúr), a program je izvrsno vodila (i to na tečnoj kajkavštini pomurskih Hrvata) Erika Rac.
Vrijedni organizatori okupili su velik broj izvođača, točnije sto pjevača i pjevačica (u dobi od devet do osamdeset godina) te dvadesetak članova i članica glazbenih pratnji iz dva tamburaška sastava KUD-a Sumarton (TS “Kajkavska ruža” i TS “Sumartonski lépi dečki). Posebna gošća bila je mlada i sjajna pjevačica Orsolja Kuzma iz Budimpešte.
U programu su nastupile četiri ženske pjevačke skupine (iz Fićehaza, Kerestura, Mlinarci i Sepetnika), zatim četiri mješovite pjevačke skupine (iz Nađkaniže, Petribe, Serdahela i Sumartona), potom dva solista - Ištvan Dombai i Alex Kozma iz Sumartona, i šest solistica - Dalma Rodek i Melita Kuzma iz Sumartona, Barbara König, Estera Kodela i Bernadeta Turul iz Serdahela te Margita Andrašek iz Kerestura. Izvođači su otpjevali tridesetak napjeva, dijelom izvornih pučkih napjeva svojih predaka - pomurskih Hrvata, a dijelom starih izvornih međimurskih pučkih popevki.
Kvaliteta izvedbi bila je na visokoj razini, a najbolje od njih za program središnje smotre Međimurske popevke u Nedelišću (4. lipnja) odabrat će stručna komisija Popevki koja je pratila i predsmotru u Keresturu. U toj su komisiji prof. dr. sc. Stjepan Hranjec, predsjednik, Branimir Mihaljević, prof., Miroslav Novak, prof. i Dragica Karolina Šimunković, prof.
Posebno valja istaknuti da je i za predsmotru u Keresturu vladalo izuzetno veliko zanimanje među ljubiteljima popevki. Dvorana u kojoj se smotra održavala bila je ispunjena do posljednjeg sjedećeg mjesta, a uz to su brojni slušatelji gotovo dvosatan program pratili - stojeći.
Franjo Preložnjak

Glavni i odličan organizator prve predsmotre Međimurske popevke u Mađarskoj bilo je Društvo Horvata kre Mure, a primjeran domaćin Kulturno-obrazovni centar „Nikola Zrinski“ Kerestur (Murakeresztur). Suorganizatori su bili Institucija za kulturu županije Zala te Zajednica HKUU-a Međimurske županije.
U Organizacijskom odboru Predsmotre bili su predstavnici Društva Horvata kre Mure i predstavnici Organizacijskog odbora središnje smotre Međimurske popevke iz KUU-a Seljačka sloga Nedelišće. Članovi Organizacijskog odbora Predsmotre bili su Ladislav Gujaš, predsjednik Društva Horvata kre Mure, Jasna Hajdinjak, predsjednica Seljačke sloge Nedelišće i predsjednica Organizacijskog odbora središnje smotre Međimurske popevke, Katarina Koncer, ravnateljica Instituta za kulturu Županije Zala, Ljudevit Bošćak, predsjednik Odbora za međimurske popevke Zajednice HKUU-a Međimurske županije, Josip Đurić, predsjednik KUD-a Sumarton, najvećeg i najsvestranijeg kulturno-umjetničkog društva pomurskih Hrvata u Mađarskoj, te međimurski novinar i publicist Franjo Preložnjak koji je bio pokretač organizacije predsmotre Međimurske popevke u Mađarskoj.
Predsmotru u Keresturu financijski su pomogli Hrvatska manjinska samouprava Županije Zala, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Budimpešti, Hrvatska državna samouprava i Savez Hrvata u Mađarskoj.(z)

Izvor: 2913