Arhiva 11.04.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:21.

Međimurske trbušne plesačice!

Upoznale su se prije četiri godine, na tečaju trbušnog plesa u Plesnom studiju Livi, i ostale začarane senzualnošću zavodljivog orijentalnog plesa. One su Jadranka Mihinjač iz Preloga, Željka Vidović iz Pribislavca, Marina Gašparić iz Svete Marije te Jelena Bartolić iz Čakovca. Prilikom našeg susreta u Prelogu, na humanitarnoj priredbi za Klub Duga, zbog manjih zdravstvenih problema, nije nastupila i peta trbušna plesačica – Roberta Taradi iz Belice.
- Nakon što smo naučile osnovne tehnike na tečaju u Liviju, shvatile smo da želimo nastaviti plesati. Sada se povremeno, pred nastupe, okupljamo u mojoj kući te uvježbavamo koreografije. Sjećam se našeg prvog nastupa pred publikom: mislila sam da neću imati hrabrosti iskoračiti na pozornicu. Nakon što smo izvele točku, pitala sam: Kad ćemo ponovo nastupiti! S obzirom na kostime koji otkrivaju pola tijela, treba smoći snage izaći pred publiku. I upravo tada se otkriva jedna od lijepih strana ove vrste plesa: zaista, vraća samopouzdanje! Bez obzira imate li višak ili manjak kilograma, bez obzira koliko vam je godina, svaka se žena uz ove ritmove i pokrete te u ovom kostimu osjeća lijepom – kaže Preložanka Jadranka Mihinjač.
Naše sugovornice jednom tjedno treniraju razne vrste trbušnog plesa i u varaždinskom plesnom studiju Orijent art, a glazbu i kostime nabavljaju putem interneta.
- Imale smo prilike nastupati u našem kraju, a jednom prilikom i u Bosni i Hercegovini. Sada se pripremamo za nastup na Orijentalnoj večeri, 27. travnja u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu. Započele smo s izvedbama tradicionalnih egipatskih stilova trbušnog plesa te, kasnije, naučile arapski i turski stil. Izvodimo i suvremene verzije, tzv. pop verzije trbušnog plesa. U dogledno vrijeme u planu nam je osnivanje udruge, kako bismo ljepotu ovog plesa pokušale približiti većem broju ljudi – kaže dvadesetosmogodišnja Čakovčanka Jelena Bartolić, inače profesorica engleskog jezika u Srednjoj školi u Prelogu koja se plesom bavila i prije nego što je otkrila ljepotu trbušnih stilova.
MRŠAVICE
Dvadesetdevetogodišnja Pribislavčanka Željka Vidović dodaje da trbušni ples pokazuje i dio vlastitog svjetonazora:
- Vježbanjem trbušnog plesa zavolimo svoje “mane”. Prestaje biti važno sve ono što modni svijet diktira, osobito ženama. Trbušni ples pomaže da se prevladaju kriva mjerila koja diktira filmska i modna industrija: ne moramo biti mršave do anoreksičnosti da bismo bile lijepe i da bismo se osjećale dobro. Inače, nas četiri smo presitne građe za profesionalne izvođačice trbušnog plesa zemalja Bliskog i Dalekog istoka. One su znatno krupnije – kaže Željka Vidović. Dvadesetosmogodišnja Marina Gašparić iz Svete Marije plesom ispunjava veći dio svoje svakodnevice. Kad nije s prijateljicama u svijetu orijentalne mistike, u centru za rekreaciju Woman Art radi kao trenerica zumbe i ostalih plesova koje prate temperamentni ritmovi – zdravi za srce i – dušu:
- I mene je trbušnom plesu privukla egzotika koju nosi u sebi. Plešući se okrećete sebi, a senzualnost pokreta posebno je prilagođena ženama, iako u svijetu ima izvrsnih profesionalnih i amaterskih trbušnih plesača – kaže Marina.
Kad bokovima pokrenu zveket sjajnih ukrasa na kostimima, plesačice iz ovog našeg priloga na pozornicu prizovu daleke svjetove obavijene tajnama.
Željka Drljić

Izvor: 3024